U trendu

EU i SAD intenziviraju pregovore o trgovini

BRISEL – Šefica Evropske unije za trgovinu Sesilija Malmstrem bila je danas u Briselu domaćin američkom kolegi Robertu Lajtizeru s kojim je, kako kaže, razgovarala o tome kako da se u bilateralnoj trgovini otklone prerpreke i što pre postignu konkretni rezultati.

Ovo je, kako navodi agencija Rojters, prvi sastanak Malmstremove sa američkim trgovinskim predstavnikom Lajtizerom otkako je predsednik SAD-a Donald Tramp odustao od pretnji uvođenjem tarifa na uvoz automobila iz EU.

Malmstrem i Lajtizer bi trebalo ponovo da se sastanu krajem septembra, dodaje britanska agencija.

Evropska komesarka za trgovinu opisala je sastanak kao prvu priliku da se razradi i zaokruži sporazum o kojem su se pre dva meseca dogovorili Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

„Razgovarali smo o tome kako da krenemo napred i identifikujemo prioritete na obe strane i kako da ostvarimo konkretne rezultate u kratkom i srednjem roku. Puno posla ostaje da se uradi ove jeseni, a naše službe će biti u tesnom kontaktu narednih nedelja“, navela je Malmstrem.

Iz Lajtizerove kancelarije su poručili da je sastanak bio konstruktivan, dodajući da će se u oktobru sastati eksperti dve strane kako bi identifikovali koje carinske i necarinske barijere mogu da se srežu, nakon čega će šefovi trgovine EU i SAD u novembru rezimirali određene rezultate.

„Konkretno, nadamo se jednom preliminarnom sporazumu u sferi tehničkih barijera u trgovini“, navodi se u saopštenju Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika.

Tramp se složio s Junkerom u julu da se uzdrži od uvođenja tarifa na automobile iz EU i da dve strane krenu s pregovorima o uklanjanju tarifa za industrijske proizvode van automobilskog sektora.

Radna grupa, koju predvode trgovinski čelnici dve strane, takođe je zadužena za iznalaženje načina za smanjenje tarifa, podsticanje izvoza američkog tečnog prirodnog gasa i reformu Svetske trgovinske organizacije.

Rojters podseća da je Malmstremova prošlog meseca poručila da bi EU bila spremna da svede svoje tarife na američke automobile na nulu, ako bi Sjedinjene Države učinile to isto.

Tramp je odbacio tu ideju kao „nedovoljno dobru“, dodajući da su potrošači u EU jednostavno skloni da kupuju evropske, a ne američke automobile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.