U trendu

Evropski vazduhoplovni sektor za izmene EU klimatskih pravil

BERLIN – Alijansa evropskih avio-kompanija i aerodroma pozvala je danas na izmene planiranog zakona Evropske unije za borbu protiv klimatskih promena, navodeći da će ih on učiniti manje konkurentnim u odnosu na strane rivale.

Kada je reč o avijaciji, sektoru koji se smatra odgovornim za do 3,0 posto globalnih emisija štenih gasova, Evropska unija je prošlog jula predstavila planove kojima se predviđaju stroža pravila o emisiji CO2 i upotreba mešavine sintetičkih goriva, kao i uvođenje poreza na kerozin.

Alijansa od skoro 20 preduzeća iz vazduhoplovne branše, čiji su clanovi sve podružnice Lufthanze, Er Frans-KLM i aerodromi poput frankfurtskog i amsterdamskog Šipola, tvrde da dugolinijski letovi preko neevropskih vazdušnih centara neće biti podvrgnuti takvim troškovima, što će dovesti do potencijalnog prelaska njihovog posla na te prevoznike, prenosi Rojters.

Ova grupacija u potpunosti odbacuje porez na kerozin i predlaže da se naknada za zaštitu životne sredine odnosi celu rutu leta, a ne samo na tzv. fider letove, odnosno na kraće međunarodne linije za prevoz putnika iz EU do međunarodnih čvorišta kao što su Istanbul ili Dubai gde oni onda ‘hvataju’ dugolinijske letove.

U principu, alijansa podržava klimatski paket EU „bitka za 55“, koji ima za cilj smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 55 procenata do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar