U trendu

EY: Britaniju očekuje nizak rast BDP-a u iduće tri godine

LONDON – Velika Britanija može da očekuje nizak privredni rast u naredne tri godine, a Bregzit bez dogovora bi ekonomsku ekspanziju dodatno „nagrizao“, procenjuje konsultantska kuća „EY Item Club“.

„EY Item Club“ predviđa da će ovogodišnji privredni rast Ujedinjenog Kraljevstva iznositi 1,3 odsto, a dogodine 1,5 procenata, u odnosu na prognozu objavljenu pre tri meseca od 1,4 posto za tekuću i od 1,6 odsto za 2019. godinu, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Kompanija je navela da su ove brojke bazirane na pretpostavci da će Velika Britanija i Evropska unija doći do sporazuma o uslovima tranzicionog perioda.

Ako se to ne desi, uslovi za rast BDP-a bi mogli biti „znatno slabiji“.

U slučaju da se prognoza „EY Item Club“-a ispostavi tačnom, 2018. bi bila najgora godina rasta za britansku ekonomiju od finansijske krize, navodi BBC.

„Pojačane neizvesnosti vezane za pripreme, kao i za posledice izlaska Velike Britanije iz EU unije mogle bi dodatno da podignu oprez preduzeća i potrošača“, kaže Hauard Arčer, glavni ekonomski savetnik „EY Item Club“-a.

To je, prema njegovim rečima, bitan faktor koji ih je naveo da smanje prognoze BDP-a za 2018. i 2019. godinu.

Ranije ove godine, „EY Item Club“ je predvideo da će Velika Britanija ove godine zabeležiti dva povećanja referentne kamate i još dva 2019. godine.

Međutim, nakon odluke Banke Engleske u avgustu 2018. da podigne kamatu sa 0,5 posto na 0,75 procenata, EY je saopštio da sada ne očekuje još jedno povećanje do avgusta sledeće godine i da je verovatno da će još dva povećanja biti tek 2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.