U trendu

Fiksni kurs dinara bio bi loš za domaću ekonomiju i valutu

BEOGRAD – Predlozi za određivanje fiksnog kursa dinara su ekonomski neutemeljeni, jer ne uzimaju u obzir celokupnu ekonomsko-monetarnu sliku i spoljnotrgovinsku poziciju Srbije, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„Takozvano ‘nemoguće trojstvo’, koje je poznato svim ekonomistima, govori o tome da je nemoguće istovremeno imati fiksni devizni kurs, nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala. Moguće je imati maksimalno dve stvari istovremeno, ali ne i sve tri“, rekla je Tabakovićeva za internet sajt biznis.rs.

Dodala je da fiksni kurs ne ide uz nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala koji pozitivno deluju na strane investicije. „Fiksiranje dinara za evro značilo bi u praksi gubljenje nezavisnosti monetarne politike NBS u odnosu na monetarnu politiku Evropske centralne banke (ECB), što bi značajno umanjilo manevarski prostor Narodne banke Srbije da svojim intrumentima ublaži mnoge šokove koji su dolazili upravo iz evrozone poput dužnička kriza evrozone i Bregzita“, naglasila je Tabakovićeva.

Guvernerka je ocenila da bi u režimu fiksnog kursa postalo značajno teže ispuniti istovremeno ciljeve kao što su puna zaposlenost, održavanje visoke stope rasta, uravnotežena platno-bilansna kretanja, naročito u slučaju realizacije velikih eksternih šokova uz nemogućnost domaće valute da se prilagodi tim šokovima.

Tabakovićeva je dodala da plivajući devizni kurs bolje odražava pravu vrednost dinara, dok bi fiksni kurs podrazumevao periodnično naglo usklađivanje vrednosti domaće valute prema deviznim kretanjima.

„Održavanje relativne stabilnosti dinara prema evru kao referentnoj stranoj valuti u režimu plivajućeg deviznog kursa omogućava očuvanje stabilnosti cena, izvesnosti poslovanja, daje sigurnost domaćem finansijskom sistemu i stranim investitorima”, navela je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da zahvaljkujući plivajućem kursu NBS može da interveniše na deviznom tržištu radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.