U trendu

Fondacija Divac: Poljoprivrednicima 12 miliona dinara u 2021. godini

UŽICE – Fondacija Ane i Vlade Divac u saradnji sa USAID-om obezbedila je fond od 12 miliona dinara u 2021. namenjen podsticaju poljoprivredne proizvodnje u Vranju, Preijepolji, Svrljigu i Ražnju, saopštili su iz Fondacije.

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu zajedno sa lokalnim partnerima predstavili su rezultate rada lokalnih fondova formiranih tokom ove godine i najavili osnivanje novih fondova u Užicu i Brusu koji će započeti rad u 2022. godini.

Gradski većnik za poljoprivredu Užica Slobodan Kuzmanović rekao je da je ovaj grad izdvojio 41 milion dinara za subvencije u poljoprivredi i istakao da je ovaj iznos veći no lani za 6 miliona dinara.

Istakao je da grad sarađuje i sa privatnim i regionalnim fondovima, kako bi se poljoprivreda ovog kraja podigla na viši nivo.

„Za osnivanje inovativnog Fonda za kreditiranje i subvencionisanje poljoprivrednika, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor kao implementatorom ovog fonda, izdvojeno je 4 miliona dinara“, kazao je Kuzmanovič te najavio pokretanje fonda i u Užicu početkom 2022. godine.

Takođe je naglasio da je specifičnost ovog fonda koji je formiran uz podršku USAID-a u tome što poljoprivrednik dobija beskamatni kredit na tri godine, uz subvenciju od 30 odsto.

Kuzmanović je objasnio da poljoprivrednici u prvoj godini treba da vrate samo 10 odsto, dok u naredne dve godine vraćaju po 30 odsto.

Sredstva koja se vraćaju u fond, kaže on, koristiće se u narednim godinama za kreditiranje i subvencionisanje drugih poljoprivrednih proizvođača.

Saopšteno je da je dugogodišnja saradnja Regionalne razvojne agencije Zlatibor sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i USAID-om rezultirala stvaranjem poslovnih modela koji donose podršku privatnom, javnom i civilnom sektoru kao i sistemske promene u poslovanju ova tri sektora.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić rekao je da je inovacioni fond sistemska promena u načinu podrške poljoprivrednicima i agrobiznisu i izrazi zadovoljstvo što sve veći broj opština učestvuje u formiranju ovakvog mehanizma podrške.

„Akreditovana Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ se 20 godina bavi različitim vidovima poslovne podrške za sva tri sektora, ali je ovaj finansijski mehanizam održiv na duži rok i drago nam je da su opštine zlatiborskog okruga to prepoznale i prihvatile kao model,“ kazao je Lukić.

Najavio je da će u idućoj godini pored Čajetine i Prijepolja ovakav inovativni fond imati i Užice.

Direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović rekao je da je uspeh što je ove godine pokrenuto pet obrtnih fondova za podsticaj poljoprivrede.

Naveo je da se u praksi potvrdila odlična saradnja i zalaganje od strane opština, regionalnih razvojnih agencija i drugih partnera.

„Najvažnije, poljoprivrednici i mali, tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava i to na transparentan i jednostavan način,“ poručio je Pavlović.

U saopštenju se navodi da Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije.

Ispred Fondacije Ana i Vlade Divac Uroš Delić je kazao da ova fondacija od 2020. godine razvija novi model za pristup izvorima finansijama gazdinstvima, te izrazio zadovoljstvo što je model zaživeo u Srbiji i što je sve više lokalnih samouprava zainteresovano da osnuje lokalni fond za podsticaje poljoprirvednicima.

„Uz postojeće fondove, dogovorili smo i dva nova fonda za 2022. godinu sa opštinom Brus i, dugogodišnjim partnerom, gradom Užice,“ istakao je Delić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.