U trendu

Saudijska Arabija spremna da poveća proizvodnju nafte

RIJAD – Saudijska Arabija obavestila je zapadne zemlje da je spremna da poveća proizvodnju nafte ukoliko eksploatacija Rusije značajano opadne zbog tereta sankcija, prenosi „Fajnenšal tajms“, pozivajući se na izvore.

Prema navodima lista, koji se poziva na izvore upoznate sa ovim razgovorima, u Rijadu smatraju da još nema nestašice, uprkos napetoj situaciji na tržištu nafte, ali da su, u slučaju smanjenja proizvodnje u Rusiji zbog naftnog embarga Evropske unije, povećane šanse da dođe do deficita goriva.

Saudijska Arabija više puta je odbila pozive Bele kuće i G7 da poveća proizvodnju nafte, a prema rečima jednog od sagovornika Fajnenšal tajmsa, posete američke delegacije Rijadu doprinele su jačanju odnosa.

Tokom tih pregovora saudijska strana je pristala da preduzme mere u cilju smanjenja cena nafte i da poveća proizvodnju energenta u slučaju nestašice.

„Saudijska Arabija je svesna rizika i da joj nije u interesu da gubi kontrolu nad cenama nafte“, prokomentarisao je jedan od sagovornika britanskog lista.

Kako se precizira, bilo je reči i o povećanju proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i UAE, a diplomatski izvor je saopštio da ta odluka može biti objavljena danas na sednici OPEK+, ali da ona još nije konačna, navodi Fajnenšal tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar