U trendu

Gde je zapelo: Evro još nije umro, a kad će – ne zna se

U jeku najjače krize u Grčkoj pre gotovo šest godina, mnogi su evru i evrozoni odbrojavali poslednje dane, a takva predviđanja se nastavljaju i danas, prenose svetski mediji.

Ipak, u međuvremenu, evropski novac je i dalje jeda od najpopularnijih svetskih valuta – pa gde je zapelo?

Evrozoni je ostalo još najviše 10 dana“ – zaključak je jednog od komentara koji je pre šest godina objavljen na stanicama uglednog londonskog dnevnika FT.

Kako prenosi B92, komentar je sadržao crna očekivanja i pretpostavke o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se spasila zajednička evropska valita i kako je svakim danom sve bliži trenutak kada će monearni eksperiment da ode u istoriju.

A to je bio samo jedan od stotina takvih predviđanja, pa i oštrijih kao oni da će kovanice evra biti samo suveniri.

Nobelovac Pol Krugman je 2012. predvideo da će Grčka izaći iz evrozone „vrlo verovatno sledeći mesec“, i da će to polako dovesti do kraja evra.

Nurijel Rubini je pre šest godina rekao da postoji 50 odsto šanse da će se evrozona raspasti u narednih tri do pet godina. Tada je mislio da će Grčka napustiti evrozinu za godinu dana, a Portugalu je dao malo više vremena.

Ipak, pet godina kasnije i evro i evrozona su još tu.

Panika u medijima i javnosti samo je dolivala ulje na vatru i inflacija do katastrofalnih granica bila je logičan sled. Naravno, situacija u pomenutim državama bila je ozbiljna, ali je pitanje bilo da li je bilo mesta baš tolikoj panici.

Evro sada polako ide ka svom 20 rođendanu. Evrozona se čak i proširila u međuvremenu, a stihije na tržištima nema.

Kombinacija političko finansijskih poteza, najviše pod okriljem Nemačke i ECB donela je kakvu takvu stabilizaciju za evro.

Situacija se popravila do te mere sa se sada sve glasnije čuje da bi pristup prema Grčkoj trebalo da se olabavi.

Iako je požar lokalizovan, vatra i dalje tinja, odnosno problemi koje zajednička valuta u ovom obliku donosi nisu rešeni sasvim. Očigledno je da bi trebalo da se rešavaju u sferama širim od monetarne politike, ali malo ko ima hrabrosti za to.

Dok se neko bolje rešenje ne smisli, evro će i dalje biti i željen i neželjen, i sredstvo ujedinjavanja i sredstvo razjedinjavanja, i razlog ekonomskog napretka i razlog ekonomskog nazadovanja. Istovremeno i problem i rešenje.

3 komentara
 1. mmm

  to su bile prognoze ljudi veoma ograničenih vidika i željnih svojih pet minuta slave,u dubini nestručni,neobrazovani kako treba(nabubani) ali život bilo koga pa i neke valute treba posmatrati očima onih na najvišem vrhu ali „genijalci“ su sve gledali iz neke rupe.

  1. Zoran

   Pa nisam siguiran u buducnost Evrope. vanredno staneju Francuskoj traje od novebra 2015. godine. Spanija, Britanija i Francuska su stalno u strahu od musliama kojih je sve vis ekoji n emogiu i nece da se uklope u dustvo. O padu nataliteta ui da ne pricam. Evrpopa ubrzano nestaje. O nerazvihebstoi EU opet da ne pricam. Sever razvijen, jug nikakav. O kulturi i jezicima, svaka drzava ima bar jedan jezik u sebi, a jezici drzava se potpuno razlikuju, kao i kulture. Samo onaj ko nece da vidi, ne vidi da to buducnost nema. Otprilike Srbija ulazi kada se sprema rat u Evropi, verovatno gradjanski. Ali zato daje Kosovo. RTeklo bi se „dpbar“ dil pravi. Hahahaha.

 2. goran manic

  Život i smrt valuta nije u rukama nekih sila, makar to bilo i Natprirodno Tržište. Život i smrt valuta je u rukama Nekolicine ljudi, od kojih je, možda, jedna i nemačka kancelarka. Formira se EURO-Liga i u njoj će igrati oni koji prihvate nemačka pravila. Druga liga je – druga liga.(Kad Srbija napravi SER-Enter, biće u trećoj!)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike