U trendu

Gotovo 90 odsto izvoza uglja iz BiH ide u Srbiju

SARAJEVO/BANJALUKA – Zbog energetske krize u Evropi, izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine (BiH) je u prvih sedam meseci udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, a gotovo 90 procenata izvoza usmereno je ka Srbiji, pišu banjalučke Nezvisne novine.

Nezavisne prenose, pozivajući se na podatke Uprave za indirektno oporezivanje BiH, da je od januara do avgusta ove godine iz BiH izvezeno 206.720 tona uglja ukupne vrednosti 30,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega je izvoz u Srbiju bio vredan 28,2 miliona konvertibilnih maraka.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević izjavio je za Nezavisne da je 80 ili čak 90 odsto uglja ove godine izvezeno u Srbiju zbog potreba susedne države da obezbedi energente za grejanje i proizvodnju električne energije, ali da je to stvorilo probleme na unutrašnjem tržištu BiH.

„Domaći rudnici su profitirali, jer je duplo veći izvoz, ali s druge strane imamo problem na domaćem tržištu, jer građani u Tuzlanskom kantonu, koji je epicentar proizvodnje uglja u BiH, ne mogu da dođu do uglja koji su već platili“, rekao je Bečarević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar