U trendu

Gradjani Novog Pazara ove godine bez subvencija za zamenu stolarije

Novopazarci koji su ove godine planirali da zamene dotrajalu stolariju u porodičnim kućama i stanovima, a uz subvenciju ministarstva i lokalne samouprave, moraće da sačekaju, objavio je danas radio Sto plus.

Grad Novi Pazar nije se prijavio na ovogodišnji poziv Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje energetske efikasnosti za gradjane, a u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U lokalnoj samoupravi su tom radiju rekli da su ove godine odustali od prijave, a da se već pripremaju za narednu, kada će biti i više novca za ovu namenu, jer se očekuje podrška medjunarodnih finansijskih institucija.

Ovaj grad će ipak uskoro raspisati konkurs za zamenu ložišta i finansirati gradjanima 50 odsto cene kotla na pelet, što treba da utiče na smanjenje zagašenja vazduha.

Resorno ministarstvo je ove godine za subvencionisanje energetske efikasnosti izdvojilo 54 miliona dinara, koje će biti dodeljene lokalnim samoupravama, a zatim će gradjani moći da konkurišu za njih.

Gradjani će morati da obezbede 50 odsto sredstava za troškove mera energetske efikasnosti, dok će ostatak pokriti ministarstvo i lokalne samouprave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.