Grčki Aktor uneo u SRB 72 mln evra, širi poslove na Balkanu

BEOGRAD – Grčka kompanija “Aktor Sa” ubrzano privodi kraju radove na završetku istočnog kraka Koridora 10, od Niša do bugarske granice, i najavljuje širenje poslovanja na Balkanu.

Kako kažu za Tanjug u ovoj multinacionalnoj kompaniji sa sedištem u Atini, od 2011. godine i prvog angažmana na deonici od Neradovca do Srpske kuće, „Aktor“ je u Srbiju uneo ukupno 72 miliona evra.

Skoro polovina tog novca uplaćena je u poslednje dve godine, od aprila 2017, s dolaskom Simosa Panajotidisa na rukovodeću funkciju u kompaniji, ali i imenovanjem Aleksandosa Egzarhua na mesto generalnog direktora „Aktora“.

Samo u poslednje dve godine, kako napominju, kompanija je prebacila iz grčke centrale u Srbiju 35 miliona evra, kako bi uspešno realizovala zacrtane planove u izgradnji deonica auto-puta na kojima je angažovana.

Precirizaju da su od 1. aprila 2017. do kraja te godine uneli iz Grčke u Srbiju 19,7 miliona evra, tokom 2018. još 11, 4 miliona i u prva tri meseca ove godine dodatnih 3,7 miliona evra.

Rukovodstvo „Aktora“ trenutno radi na realizaciji plana programa za izmirenje zaostalih dugovanja prema podizvođačima.

Ponosni su na aktivno učešće kompanije u izgradnji i modernizaciji saobraćajne infrastrukture u Srbiji. „Aktor“ je do sada u Srbiji završio deonice Donji Neradovac – Srpska kuća, Crvena reka – Čiflik, Staničenje – Pirot i obilaznicu oko Dimitrovgrada. Sve ove deonice su puštene u saobraćaj.

Najavljuju i širenje poslovanja na Balkanu.

Naime, generalni direktor „Aktora“ Aleksandros Egzarhu potpisao je sredinom ovog meseca u Bukureštu sa generalnim direktorom rumunske kompanije za administraciju putne infrastrukture (CNAIR), Narcisom Neageom, ugovor o projektovanju i izgradnji trećeg dela (Lot 3) Bukureštanske obilaznice, dužine 18 km.

Ukupna vrednost tog projekta je 180 miliona evra.

„Ovim projektom inaugurišemo novu eru u dugoročnom prisustvu ‘Aktora’ na Balkanu. ‘Aktor’ poseduje stručnost, specijalizovanu radnu snagu i finansijsku stabilnost da se nosi sa najzahtevnijim projektima, zadržavajući vodeću ulogu u izgradnji i modernizaciji važnih infrastrukturnih projekata za razvoj jugoistočne Evrope“, kaže generalni direktor „Aktora“ Alekandros Egzarhu za Tanjug.

Kompanija trenutno završava četiri velika drumska i železnička projekta u Rumuniji.

Dva od njih, autoput „Baia Mare – Sighetu Marmatiei“ i deo „Micasasa – Coslariu“ pruge „Brasov – Simeria“ uglavnom su završeni, dok su pruga „Gurasada – Ilteu 2C“ i „Sebes – Turda“ autoput u izgradnji.

Tokom 17-godišnjeg prisustva u Rumuniji, „Aktor“ je uspešno završio devet važnih infrastrukturnih projekata, među kojima je poslednji deo autoputa „Bukurešt – Ploešti“ (A3) koji je otvoren u decembru 2018. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar