U trendu

Evo šta se događa s našim telom ako svaki dan jedemo jaja

Jaja su korisna namirnica jer sadrže niz hranljivih materija korisnih za zdravlje. Spomenimo nekoliko: proteini, nezasićene masti, vitamin D, gvožđe, vitamin B i holin. Većina proteina u jajetu nalazi se u belancu, dok se većina vitamina i minerala nalazi u žumancetu. Iz tog razloga, posebno je korisno jesti celo jaje, a ne samo belanca.

Većina ljudi može da jede jaja nekoliko puta nedeljno, čak i svaki dan, bez zdravstvenih problema. Štaviše, to može dovesti do nekoliko promena.

Povećani nivoi energije

Ako počnemo da jedemo jaja za doručak, možda ćemo se osećati energičnije, zahvaljujući kombinaciji proteina i masti.

Bolji fokus

Hranljive materije u jajima podržavaju zdravlje mozga. Holin u jajima je posebno vredan pažnje jer smanjuje upale u mozgu i podržava nervni sistem i pamćenje. Proteini i nezasićene masti u jajima pomažu u regulisanju apetita, a osećaj sitosti svakako olakšava fokusiranje.

Bolje raspoloženje

Postoji direktna veza između hranljivih materija u jajima i boljeg mentalnog zdravlja, što je u oštroj suprotnosti sa hranom sa visokim sadržajem šećera koja se smatra štetnom za mentalno zdravlje.

Bolje zdravlje srca

Istraživanja sugerišu da su jaja neverovatno bogata hranljivim materijama. Američko udruženje za srce navodi u svojim preporukama da je čak i za osobe sa srčanim oboljenjima bezbedno pet žumanaca nedeljno.

Međutim, oni sa porodičnom istorijom visokog holesterola možda će morati da ograniče unos žumanca, s obzirom na to da sadrže holesterol. Imajte na umu da jaja ne sadrže ugljene hidrate ili vlakna, dva ključna hranljiva sastojka koja treba da budu uključena u svaki obrok. Iz tog razloga, oni preporučuju da zaokružite svoj obrok uparujući jaja sa hranom koja sadrži ove hranljive materije, kao što su povrće, voće, tost od celog zrna ili ovsena kaša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.