U trendu

Hestil: Iz Smedereva se neće prodavati kineski čelik

Kompanija Hestil Srbija (Hesteel Serbia) saopštila je danas se čelik iz Kine ili drugih zemalja neće prodavati u Srbiji, zemalja EU ili ostalim državama u okruženju i dodala da razvojnu šansu vidi na tržištu preradjivačke industrije u Srbiji i u regionu.

Direktor Hestil Srbija, Sihai Song rekao je da godišnja proizvodnja u Železari Smederevo, čiji je vlasnik kineski Hestil, iznosi 2,2 miliona tona čelika i da je tokom proteklih godina roba proizvedena u Železari Smederevo predstavljala oko jedan odsto EU tražnje.

„Mi smo opredeljeni na prodaju robe proizvedene u Srbiji, uz sve poštovanje zakona države u kojoj poslujemo, tu uključujući i zakone EU. Nastavićemo da servisiramo naše kupce iz EU, uprkos našem malom udelu na tom tržištu. Kako bi uspešno postigli naše poslovne ciljeve, mi smo posvećeni pridržavanju zdravih ekonomskih principa, i očuvanju našeg poslovanja u Srbiji“, rekao je on.

Hestil Srbija oglasila se povodom antidamping istrage Evropske komisije za period počev od 1. jula 2015. do 30. juna 2016, a protiv uvoza toplo valjanih proizvoda poreklom iz nekoliko zemalja, uključujući proizvode srpskog proizvodjača kompanije Železara Smederevo.

U saopštenju podsećaju da je Hestil Srbija vlasnik imovine Železare Smederevo od 1. jula 2016. godine.

Song je najavio da Hestil Srbija planira da ove godine investira 120 miliona dolara u postrojenja, fokusirajući se na unapredjenje i modernizaciju funkcionalnosti opreme, kao i mere optimizacije proizvodnih troškova.

„Razmatrali smo liniju za toplo pocinkovanje, ali na kraju ona nije uključena u plan investicija za 2017. O tome se još uvek diskutuje, i ne postoji plan za kratkoročno investiranje. Ključne stavke ovog plana kapitalnih investicija su unapredjenje zaštite životne sredine i kvaliteta proizvoda, pri čemu ne postoji plan daljeg uvećanja proizvodnih kapaciteta“, rekao je on.

Dodao je se da se imovina smederevske železare koriste u proizvodnom procesu kompanije Hestil Srbija koja je član HBIS porodice, a koja je „fokusirana na prodaju svojih srpskih proizvoda, i na postizanje svojih poslovnih planova zasnovanih na takvoj proizvodnji“.

Song je rekao je Hestil Srbija „svesna da je u cilju ostvarivanja pune konkurentnosti kompanije nephodno fokusirati se na proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda sa dodatom vrednošću, kao što su beli lim i hladno valjani proizvodi koje zahtevaju naši postojeći i budući kupci“.

On je ocenio da Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da očekuje da će intenziviranje ekonomske saradnje dva naroda samo dodatno doprineti razvojnim planovima.

Song je naglasio da Hestil ima veliku podršku guvernera kineske provincije Hbei, koji je odlučan da dovede još kineskih investitora i kompanija u Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar