U trendu

Hoće li biti povećanja plata i penzija?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se očekuje povećanja plata i penzija zahvaljujući dobrim rezultatima budžeta Srbije.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je sada deficit budžeta Srbije 17,6 milijardi dinara, a da je plan dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bio da manjak u budžetu na kraju juna bude 105 milijardi dinara.

„Očekivanje je da na kraju juna nećemo premašiti deficit od 28 milijardi dinara. To znači da ćemo minimalno imati 77 milijardi što više prihoda, što manje rashoda u budžetu i za 625 odnosno 630 miliona evra država Srbija će se manje zadužiti i toliko će nam biti širi fiskalni prostor za bolji životni standard, ulaganja u infrastrukturne projekte, mi očekujemo i povećanje plata i penzija“, rekao je premijer.

Smenjenje plata u javnom sektoru i penzija je u primeni od novembra 2014. godine i zakonom je oročeno do kraja 2017. godine, što je i deo sporazuma Srbije sa MMF.

Komentrišući ocenu Fiskalnog saveta da bi bila pogrešna odluka da plate i penzije budu povećane pre kraja 2017. godine, Vučić je kazao da bi takva mera za budžet značila trošak od 120 do 130 miliona evra i doprinela bi rastu potrošnje i BDP-a, a za građane bi značila nadu i zadovoljstvo.

On je istakao da u budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija jer su uštede za šest meseci 77 milijardi dinara, odnosno 630 miliona evra.

Premijer je ukazao da nije dobro što se troši manje nego što je predviđeno za kapitalne investicije, a što bi moglo da poveća privredni rast za najmanje 0,5 odsto.

„Srbije ne pati od grčkog scenarija“, kazao je Vučić govoreći o otplati javnog duga i dodao da Srbija može da se s lakoćom zadužuje po povoljnim uslovima.

On je najavio da će se zaduživanje zemlje, koje sada iznosi oko 24 milijarde evra, nastaviti do granice od 28 ili 29 milijardi evra, što će biti oko 79 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.