U trendu

HR: Promet u maloprodaji pao 5,8 posto u 2020.

ZAGREB – Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno je pao u decembru za 0,8 posto u odnosu na novembar, dok je u poređenju sa istim mesecom 2019. potonuo za 3,2 procenta, prema kalendarski prilagođenim podacima Državnog zavoda za statistiku.

Tokom poslednja tri meseca 2020, hrvatska maloprodaja je zabeležila međugodišnji pad od 2,2 odsto realno, što će se, prema mišljenju analitičara Rajfajzen banke Austrija, snažno odraziti na negativnu stopu rasta BDP-a u četvrtom tromesečju.

Na nivou cele 2020. godine, promet u trgovini na malo u Hrvatskoj je realno bio manji za 5,8 procenata, prenosi Seebiz.

Najsnažniji pad prodaje prošle godine, u odnosu na 2019, bio je u kategoriji tekstil, odevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, po stopi od 22,1 posto, a slede motorna vozila i delovi (18,1%), te motorna goriva i maziva (17,8%).

S druge strane, najsnažniji rast je registrovala trgovina na malo putem interneta ili pošte, po stopi od 12,6 procenata, što ne iznenađuje s obzirom na epidemiološku situaciju i promene navika potrošača tokom godine. Promet u apotekama, prodaja medicinskih i ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda porasli su za 5,8 odsto na godišnjem nivou, što je takođe direktna posledica pandemije.

Analitičari Rajfajzena procenjuju da će u predstojećim mesecima kretanja u maloprodaji, kao i u celokupnoj privredi i dalje biti otežana zbog negativnog uticaja pandemije.

„Oporavak možemo očekivati s početkom drugog tromesečja, pogotovo ako se vakcinacija ubrza i pandemija smiri. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5 posto u 2021. godini“, naveli su u analizi ekonomski stručnjaci Rajfajzen banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.