U trendu

HR: Rad od kuće za podsticanje demografske revitalizacije

ZAGREB – Izmene hrvatskog Zakona o radu, kojima se propisuju specifičnosti rada od kuće, trebalo bi da stupe na snagu tek u drugom kvartalu 2022, piše danas Jutarnji list.

Kako objašnjavaju u ministarstvu, nove odredbe bi trebalo da motivišu ljude na rad od kuće, a u cilju „podsticanja demografske revitalizacije Republike Hrvatske“, navodi se u tekstu.

Potrebno je podsticanje inovativnih oblika rada, poput rada od kuće, kako bi se kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života podstakla demografska revitalizacija, piše u odgovoru ministarstva Jutarnjem.

Na pitanje kako bi to regulacija rada od kuće pomogla demografskoj obnovi, iz ministarstva kažu – kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Namera je, dodaju dalje, kreiranje kvalitetog zakonskog okvira za podsticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje rada, i uz maksimalnu zaštitu radnika obezbedili dostojanstveni uslovi rada.

Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, u ministarstvu za sada ne objašnjavaju, navodi Jutarnji uz opasku da, iako su brojni zaposleni više od godinu dana prinuđeni da rade izvan radnog prostora poslodavca, a bez jasno propisanih uslova i refundacije troškova, predlagači izmena zakona ne vide razlog za žurbu.

U tom kontekstu u tekstu se napominje da još uvek nije formirana ni radna grupa koja bi trebalo da radi na izmenama Zakona o radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.