Hrvatska dobila Sloveniju u sporu oko Ljubljanske banke

ZAGREB – Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je da Slovenija ne može da tuži Hrvatsku u ime Ljubljanske banke za povredu ljudskih prava i proglasio se nenadležnim za tužbu tešku gotovo 430 miliona evra.

Taj međunarodni sud je prihvatio hrvatske argumente i zauzeo stav da Ljubljanska banka nije nevladina organizacija, već je usko povezana s državom, pa Slovenija ne može u njeno ime da tuži za povredu ljudskih prava garantovanih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenela je agencija Hina .

Slovenija je spor pokrenula 2016. pozivajući se na povredu nekoliko prava iz Konvencije zbog načina na koji su hrvatske sudske i izvšne vlasti postupale u vezi s potraživanjem Ljubljanske banke prema hrvatskim trgovačkim društvima.

Hrvatska je tvrdila da ESLJP nije nadležan za odlučivanje o tom zahtevu jer je Ljubljanska banka vladina organizacija u vlasništvu Republike Slovenije i pod upravom slovenačkog Fonda za sukcesiju.

Ljubljanska banka je radi ostvarivanja naplate neplaćenih i dospelih potražanja po kreditima i garancijama pred hrvatskim sudovima od 1991. pokrenula brojne parnične postupke protiv hrvatskih trgovačkih društava koja su poslovala većinom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Naplata potraživanja Ljubljanske banke u većini slučajeva je postala nemoguća jer su dužnici bankrotirali ili su prestali da postoje.

Slovenija je zahtevala i isplatu pravedne naknade koja bi odgovarala gubicima koje je banka pretrpela zbog navodnih povreda konvencijskih prava u iznosu od 429,53 miliona evra s pripadajućom kamatom.

Odluka ESLJP-a je konačna i Slovenija više ne može da pokreće nove postupke pred tim sudom na temelju istih činjenica, dodaje Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.