U trendu

Hrvatsko skladište gasa popunjeno 61 posto

ZAGREB – U hrvatskom skladištu gasa Okoli bilo je na dan 10. avgusta ove godine ukupno 2,63 milijarde kilovat-sati (kWh) gasa, što znači da je nivo popunjenosti 61 posto, prema podacima tog podzemnog skladišta.

U ovo skladište je tokom jučerašnjeg dana upumpano nominalno 38,15 miliona kWh gasa, a s obzirom na to da je povučeno 1,78 miliona kWh, dnevni saldo upumpavanja gasa iznosio je 36,38 miliona kWh, izveštava Hina.

Prema preporukama Evropske komisije i odluci hrvatske vlade, skladište do 1. novembra mora dostići popunjenost od 90 posto.

U odnosu na kraj jula, u skladište Okoli je upumpano više od milijardu kWh novih količina gasa. Ipak, u poređenju s avgustom prošle godine, popunjenost skladišta za sada je niža za 683 miliona kWh.

Hrvatska vlada je početkom juna naložila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) da nabavi 270.8 miliona kubnih metara prirodnog gasa (otprilike 2,5 milijardi.kWh) i uskladišti ga u podzemno skladište Okoli, kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje domaćeg tržišta tokom zime, podseća Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar