U trendu

IEA preporučuje Evropi da ulaže u nuklearnu energiju

PARIZ – Evropa mora da požuri kako bi nadoknadila sankcionisano i ograničeno snabdevanje ruskim energentima i trebalo bi da udvostruči ulaganja u efikasnost i u obnovljive izvore energije, uključujući i nuklearnu energiju, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

„U bliskoj budućnosti, borba za alternativnim izvorima fosilnih goriva nedvosmisleno će otvoriti prostor neruskim dobavljačima“, navodi se u godišnjem izveštaju IEA o investicijama u energiju, prenosi Rojters.

Evropa mora da reaguje na krizu „odlučnim ubrzanjem ulaganja u efikasnost, u obnovljive izvore energije i druge čiste tehnologije“, dodaje se u dokumentiu.

Ulaganje u zastarelu nuklearnu infrastrukture moglo bi da obezbedi pauzu u podizanju cena električne energije i ublaži problem oskudne ponude, ocenjuje IEA.

Cene gasa dostigle su rekordne nivoe zbog smanjenja tokova iz Rusije poslednjih dana, što produbjuje zabrinutost u pogledu ponude i veće potražnje tokom zimskih meseci.

„U svetlu obnovljenog interesovanja za ulogu nuklearne energije u procesu tranzicije na čistu energiju, rat (u Ukrajini) naglašava potrebu da se istraže opcije za ulaganja u nove objekte, kao i u ponovno otvaranje postojećih pogona za konverziju uranijuma“, navodi IEA.

Evropska unija i druge razvijene ekonomije su uvele embargo na uvoz ruske nafte i uglja, ali su odustale od zabrane uvoza ruskog gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar