U trendu

Ikea u Francuskoj kažnjena sa milion evra zbog špijuniranja zaposlenih

Francuski ogranak skandinavske kompanije Ikea za proizvodnju i trgovinu nameštajem i opremom za domaćinstvo kažnjen je sa milion evra, a jedan od bivših direktora na novčanu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca izmedju 2009. i 2012. godine.

Sud u Versaju proglasio ih je krivim jer su nezakonito prikupljali lične podatke zaposlenih i kupaca, ali ih je osudio na blaže kazne nego što je to tražilo tužilaštvo koje ih je teretilo za „masovno nadgledanje“.

Tužilaštvo je zatražilo novčanu kaznu od dva miliona evra kao i strogi zatvor za jednog od bivših direktora Žan-Luja Bajoa (Jean-Louis Baillot).

Bajo, koji je bio direktor od 1996. do 2002. godine, negirao je da je naložio nadgledanje zaposlenih. On je osudjen na dve godine zatvora uslovno i 50.000 evra novčane kazne.

Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, „sistema nadzora“ zaposlenih i kupaca. Ikea u Francuskoj i njena tadašnja uprava se terete da su nezakonito dolazili do podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima.

U srcu ovog „sistema“, Žan-Fransoa Pari (Jean-François Paris), zadužen za obezbedjenje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osudjen je na 18 meseci zatvora uslovno i 10.000 evra novčane kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.