U trendu

Indonezija ukida zabranu letenja za Boing 737

DŽAKARTA – Indonezija će ukinuti zabranu letova za Boing 737 MAX, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja te zemlje jugoistočne Azije, tri godine nakon fatalnog pada takvog aviona domaćeg avio-prevoznika Lajon Era, u kojem je poginulo 189 putnika i članova posade.

Indonezija će slediti druge zemlje sa ukidanjem zabrane aviona Boing 737 nakon procene izmena izvršenih u komandnom sistemu aviona, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja, prenosi Rojters.

Piloti svih avio-kompanija sa sedištem u Indoneziji moraće da prođu dodatnu obuku na simulatoru pre nego što ponovo počnu da lete ovim avionom, dodalo je ministarstvo. Avion Lajon Era Boing 737 srušio se u Javansko more u oktobru 2018. godine, ubrzo nakon poletanja na redovnoj domaćoj liniji, a pet meseci kasnije, u martu 2019, dogodio se novi pad letelice 7837 MAX avio-kompanije Etiopijan Erlajns sa smrtnim ishodom, nakon čega su vazduhoplovne vlasti širom sveta prizemljile te Boingove avione.

Odluka Indonezije da odobri vraćanje Boinga na letove dolazi mesecima nakon što je taj model vraćen u službu u Sjedinjenim Državama i Evropi, posle čega je usledilo i ukidanje naredbi za prizemljenje u drugim zemljama sveta, uključujući Australiju, Japan, Indiju, Maleziju, Singapur i Etiopiju.

Privatni avio-prevoznik Lajon Er, koji je u floti imao deset aviona 737 MAKS pre zabrane, nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

Državna avio-kompanija Garuda Indonezija saopštila je da za sada nema planove da ponovo uvede ove avione u svoju flotu jer je fokusirana na proces restrukturiranja duga koji je u toku.

Iz Garude, koja je pre zabrane koristila jedan 737 MAX, ranije su objavili da planiraju smanjenje svoje flote sa 142 na 66 aviona, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.