U trendu

Proizvođači jabuka Srbije za BETU: Sporazum sa Kinom značajna poslovna prilika

Stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine 1. jula ove godine je značajna poslovna prilika, ocenili su proizvođaći jabuka za Betu.

U kompaniji Dela holding rekli su da do sada nisu imali mogućnost izvoza jabuka u Kinu zbog nedostatka neophodnih međudržavnih sporazuma, a da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara vrata za izvoz voća u Kinu bez carinskih barijera, što će omogućiti toj kompaniji, kao i drugim domaćim proizvođačima, da znatno povećaju svoje prisustvo na kineskom tržištu.

„Sporazum predstavlja značajnu poslovnu priliku za proširenje i bolji plasman naših proizvoda. Godišnje proizvodimo 30.000 tona jabuka, a naš fokus je na visokom kvalitetu i širenju na nova tržišta. Sada plasiramo jabuke u više od 30 zemalja širom Evrope, Afrike i Azije, gde smo prepoznatljivi po izvrsnosti i pouzdanosti“, rekli su u Delti.

Sporazum o slobodnoj trgovini obuhvata 10.412 proizvoda čiji će izvoz iz Srbije u Kinu biti postepeno liberalizovan u narednih desetak godina, a najveće šanse za plasman na to tržište imaju vina, rakije, goveđe meso, borovnice, suve šljive i jabuke.

Cene jabuka na kineskom tržištu, kako su naveli u kompaniji Delta, mogu znatno varirati, zavisno od mnogih faktora, kao što su sezona, kvalitet, vrsta jabuka, tekuća potražnja i ekonomska klima.

„Kina je jedan od najvećih proizvođača i potrošača jabuka na svetu, što znači da tržište može biti veoma konkurentno, naročito za uvozne jabuke koje često moraju da budu premium kvaliteta da bi opravdale više cene. Ključno za procenu isplativosti izvoza jabuka u Kinu jeste detaljno razumevanje tržišnih uslova, uključujući tarife, fitosanitarne regulative i preferencije potrošača“, rekli su u Delti.

Na pitanje da li bi transport robe do Kine mogao biti problem u toj kompaniji kažu da, iako prolazak kroz Sueski Kanal može predstavljati logistički izazov zbog prometnosti i mogućih zastoja, logistički timovi Delte rade na optimizaciji transportnih ruta kako bi osigurali pouzdan i efikasan transport do Kine, minimizirajući potencijalne probleme.

Vlasnik i direktor firme Ćirić agro MĐŽ iz Titela Milan Ćirić, koji jabuke proizvodi na 250 hektara rekao je za Betu da je zadovoljan mogućnošću da se otvara još jedno tržište, ali da je prošlogodišnji rod skoro sav prodao, osim 2.000 tona, ali je i to ugovoreno.

„Godišnje proizvedem 20.000 tona jabuka i izvozio sam po ceni od 90 centi do nešto više od jedan evro po kilogramu u zemlje od Egipta do Indije. Zadovoljan sam, godina će se pozitivno završiti, zarada neće biti izuzetno visoka jer su troškovi radne snage, struje, preparata i ostalog materijala skočili tri puta u nekoliko poslednjih godina. Još jedno tržište više, kao kinesko će dobrodoći“, rekao je Ćirić.

Dodao je da njegova firma ima hladnjače za celokupan rod, a da će proizvođači koji ih nemaju imati gubitke u poslovanju.

Ćirić je rekao da je prodavao jabuke pre nekoliko godina u Rusiji po 90 centi po kilogramu i da je to najviša cena koju pamti. „Jedan hektar jabuka vredi kao 100 hektara pšenice. Da bi smnjio troškove postavio sam i solarne panele za 2,5 megavata struje“, rekao je Ćirić.

Jabuke će Srbija moći da izvozi u Kinu bez carine čim sporazum stupi na snagu, a sadašnja carina je 10 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.