U trendu

Industrijska proizvodnja porasla 1,7% godišnje tokom 10 meseci

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 1,7 posto na godišnjem nivou u periodu januar-oktobar 2022, dok je u oktobru bila za 0,1 odsto manja nego u istom mesecu 2021.

Prema današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proivodnja u oktobru je, u odnosu na prosek u 2021. godini, bila veća za 6,6 procenata.

Posmatrano po sektorima, u oktobru je pad proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen u prerađivačkoj industriji za 2,0 procenta, i u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za1,2 posto, dok je u rudarstvu registrovan rast od 18,4 odsto.

Statistički podaci pokazuju da je u oktobru na godišnjem nivou pala proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 posto, i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 procenta.

S drige strane, rast je zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 6,7 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,9, i energije za 0,8 posto.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u oktobru porasla u odnosu na septembar za 0,5 posto, dok je prerađivačka ostvarila pad od 0,5 odsto.

Ukupna industrijska proizvodnja u oktobru se, u odnosu na prosek 2021. godine, povećala za 0,6 procenata, a prerađivačka je zabeležila pad od 1,4 odsto, prema desezoniranim podacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar