U trendu

Industrijska proizvodnja porasla 2,4% u periodu januar-avgus

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je od januara do kraja avgusta ove godine za 2,4 posto u odnosu na isti period 2021, dok je avgustu zabeležila rast od 0,3 procenta u poređenju sa istim mesecom lani, objavio je Republički zavod za statistiku .

U odnosu na prosek 2021. godine, industrijska proizvodnja je u avgustu bila manja za 3,5 odsto.

Rast proizvodnje na godišnjem nivou zabeležen je u avgustu u rudarstvu, za 3,8 procenata, i u prerađivačkoj industriji za 1,3 odsto, a pad je registrovao sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, za 6,7 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda je u avgustu porasla za 17,8 procenata na godišnjem nivou, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,4 posto, dok je opala proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,6 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 5,0 procenata, i energije, za 5,8 posto u odnosu na avgust 2021.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je avgustu opala za 0,6 odsto u odnosu na jul, dok je prerađivačka ostala na istom nivou. U odnosu na prosek u 2021. godini, ukupna industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, bila manja za 1,3 procenta, dok je prerađivačka opala 1,2 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.