U trendu

Inflacija u BiH 10,2 posto na godiĆĄnjem nivou u martu

SARAJEVO – Inflacija u Bosni i Hercegovini iznosila je u martu rekordnih 10,2 posto na godiĆĄnjem nivou, pokazuju podaci DrĆŸavnog zavoda za statistiku.

Cene hrane i pića su od marta proơle godine do marta 2022. porasle za 14,8 posto, troơkovi stanovanja za 8,3 procenta, a prevoz za 24,5 odsto, podaci su statističkog zavoda.

Visoka inflacija je posledica činjenice da drĆŸava nije preduzela nikakve mere da je obuzda, rekla je za Dnevni avaz Amila Pilav-Velić sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

„Zemlje u okruĆŸenju su to učinile i rezultati su vidljivi. Najveći teret snose oni s najniĆŸim primanjima i treba im hitno pomoći direktnim merama poput subvencionisanja troĆĄkova“, dodala je i upozorila da bi poskupljenje, posebno hrane i energenata, moglo da prepolovi ionako nizak standard građana BiH.

Nizak standard najbolje ilustruje podatak da je potroơačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 konvertibilnih maraka (1.221 evro), dok je prosečna plata u istom mesecu iznosila 1.059 KM (541 evro).

Prosečna plata moĆŸe da pokrije samo 44 posto potroĆĄačke korpe, navela je Pilav-Velić i ocenila da će cene hrane i energije porasti za joĆĄ najmanje 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.