U trendu

Inflacija u BiH 10,2 posto na godišnjem nivou u martu

SARAJEVO – Inflacija u Bosni i Hercegovini iznosila je u martu rekordnih 10,2 posto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cene hrane i pića su od marta prošle godine do marta 2022. porasle za 14,8 posto, troškovi stanovanja za 8,3 procenta, a prevoz za 24,5 odsto, podaci su statističkog zavoda.

Visoka inflacija je posledica činjenice da država nije preduzela nikakve mere da je obuzda, rekla je za Dnevni avaz Amila Pilav-Velić sa sarajevskog Ekonomskog fakulteta.

„Zemlje u okruženju su to učinile i rezultati su vidljivi. Najveći teret snose oni s najnižim primanjima i treba im hitno pomoći direktnim merama poput subvencionisanja troškova“, dodala je i upozorila da bi poskupljenje, posebno hrane i energenata, moglo da prepolovi ionako nizak standard građana BiH.

Nizak standard najbolje ilustruje podatak da je potrošačka korpa Saveza samostalnih sindikata BiH za februar 2022. godine iznosila 2.389 konvertibilnih maraka (1.221 evro), dok je prosečna plata u istom mesecu iznosila 1.059 KM (541 evro).

Prosečna plata može da pokrije samo 44 posto potrošačke korpe, navela je Pilav-Velić i ocenila da će cene hrane i energije porasti za još najmanje 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar