Inflacija u evrozoni 1,3 odsto u junu

LUKSEMBURG – Potrošačke cene u evrozoni porasle su u junu nešto više nego što je prvobitno procenjeno, ali su, uprkos tome, još uvek znatno ispod cilja Evropske centralne banke (ECB).

Na godišnjem nivou, inflacija u evrozoni je u junu iznosila 1,3 odsto, saopštila je danas evropska služba za statistiku Evrostat, što je nešto viši podatak u odnosu na raniju procenu od 1,2 odsto.

Rast potrošačkih cena je u maju iznosio 1,2 odsto, što je bila najniža stopa od aprila 2018. godine.

Na mesečnom nivou, cene su u junu bile veće za 0,2 odsto, što je nešto bolje od tržišnih očekivanja i prognoziranog rasta od 0,1 odsto, navodi se na zvaničnom sajtu Evrostata.

Ciljana stopa inflacije ECB-a, čiji se komitet za monetarnu politiku sastaje sledeće nedelje, iznosi nešto manje od 2,0 odsto.

Član Upravnog odbora ECB-a Benoa Ker kaže da je banka spremna da reaguje ako bude potrebno, kako bi pomogla približavanju inflacije ciljanoj vrednosti.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, iznosila je u junu 1,3 odsto na godišnjem nivou, posle majskih 1,0 odsto. Ranija procena bazne inflacije za jun bila je 1,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.