U trendu

Inflacija u SAD porasla 0,3 posto u januaru

VAŠINGTON – Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 0,3 posto u januaru 2021, predvođena rastom cena energenata, objavilo je danas američko Ministarstvo za rad.

Mada je ovo najveći mesečni porast potrošačkih cena od jula, američka inflacija je na godišnjem nivou ostala u januaru na skromnih 1,4 procenta, prenosi agencija AP.

Januarsko ubrzanje inflacije, najveće od jula 2020. kada su potrošačke cene skočile za 0,5 odsto posle delimičnog ukidanja korona restriktivnih mera, dolazi nakon blagog porasta od po 0,2 posto u novembru i u decembru.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, takođe je ostala u januaru na nepromenjenom nivou od 1,4 procenta.

Cene energenata su porasle prošlog meseca za 3,5 posto, pri čemu je benzin poskupeo za čak 7,4 procenta. Uprkos ovom skoku, cene benzina su u januaru i dalje bile niže za 8,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

.Cene hrane su registrovale minimalno povećanje od 0,1 posto u januaru, a u poslednjih 12 meseci su porasle za 3,8 procenata.

Odsustvo inflatornih pritisaka omogućilo je Federalnim rezervama da snize referentnu kamatnu stopu na rekordno nizak raspon od nula do 0,25 posto, u nastojanju da pomognu izlazak privrede iz recesije uzrokovane pandemijom kovid-19, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.