U trendu

Isporuke gasa u Slovačku stabilne, Severni tok 1 zatvoren

MOSKVA – Isporuke ruskog gasa u Slovačku iz Ukrajine, preko granične kote Velke Kapušani danas su stabilne, dok je gasovod Severni tok 1 zatvoren na 10 dana zbog remonta.

Nominacije su danas iznosile 36,9 miliona kubnih metara dnevno, što je nepromenjeno u odnosu na prethodni dan, pokazali su podaci ukrajinskog operatera, prenosi Rojters.

Gasprom je saopštio da danas očekuje isporuke gasa u Evropu preko Ukrajine u količini od 41,3 milion kubnih metara dnevno preko gasne pumpne stanice Sudža, što je nepromeneno na dan ranije.

Slično ovome, protok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa kroz Poljsku ka Nemačkoj je takođe stabilan, pokazuju podaci nemačkog operatera gasovoda Gaskejda.

Izlazni tokovi na mernoj tački Mallnov na nemačkoj granici iznosili su 3.304.451 kWh/h u odnosu na nivoe oko 3.300.000 kWh/h prethodnog dana.

Tok ruskog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1 preko Baltičkog mora je zatvoren zbog godišnjeg redovnog održavanja od 11. do 21. jula, ali vlade, tržišta i kompanije su zabrinute da bi ovo obustavljanje moglo biti produženo, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.