U trendu

IT, hrana, mašine, kreativna industrija- konkurentska šansa

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas finalnu konferenciju povodom završetka javno-privatnog dijaloga sa predstavnicima privrede, akademskog, civilnog i vladinog sektora, koji je pokrenut u cilju izrade Strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije.

Nakon radionica koje su održane u prethodnom periodu, na zavrnoj konferenciji predstavljeni su zaključi o tome na koji način Srbija može da kreira ekonomiju koja će omogućiti razvoj i plasiranje vrhunskih inovativnih proizvoda i usluga na globalnom tržištu.

Inače, Srbija je 2017. godine započela proces izrade Strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (Smart Specialisation Strategy Serbia – 4S), koju koordinira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa drugim nadelžnim institucijama i timom eksperata.

Cilj Strategije je izgradnja modernog pristupa ekonomskom razvoju koji se bazira na znanju, zahvaljujući kojem društvo i privreda, treba da postanu regionalno, evropski i globalno konkurentni, rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović.

„Znacaj Strategije je u tome što su po prvi put identifikovane prioritetne oblasti u kojima naša zemlja ostvaruje konkurentne prednosti i u koje je potrebno investirati“, dodao je on.

Oblasti koje predstavljaju šansu Srbije na globalnom tržištu su informaciono-komunikacione tehnologije, hrana za budućnost, kreativne industrije, mašine i proizvodni procesi budućnosti, rečeno je danas na radionici.

Upravo za te oblasti biće opredeljena finansijska sredstva, kako bi se većom podrškom i ulaganjima, došlo do proizvoda i usluga kojima ce Srbija konkurisati na jedinstvenom tržištu.

Nedović je ukazao da je današnja konferencija poslednja u nizu, koja se sastojala od nekoliko faza.

Prva je bila kvantitativna analiza potencijala, zatim kvalitativna analiza, a današnjim dogadajem je završen proces preduzetnickog otkrivanja (EDP), kroz javno- privatni dijalog.

Veoma je važno da smo u celokupnom procesu razvoja Strategije pametne specijalizacije, imali veliki odziv privrede, naučno-istraživackih organizacija, vladinog sektora i civilnog društva, istakao je Nedović.

Na skupu je rečeno da su do sada održane radionice bile izuzetno dobro posećene i učesnici su izrazili želju da učestvuju u ovom procesu i nakon njihovog završetka, kako bi svojom ekspertizom i iskustvom doprineli izradi što kvalitetnijeg finalnog dokumenta Strategije pametne specijalizacije i osigurali njenu implementaciju i sprovodenje.

Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i kordinator prioritetne oblasti „Hrana za budućnost“ rekla je da su radionice koje su održane u prethodnom periodu pokazale kako izgleda pravi dijalog između akademske zajednice, države, privrede i civilnog sektora.

Drago mi je da smo uspeli da odrzimo intezivan tempo rada na radionicama iz kojih su izašle preporuke šta država treba da radi u oblasti inovacija, da bi se prozivodnja i poljoprivreda, odnosno celokupna oblast hrane podigla na viši nivo i kao bi mladi za 10, 15 godina imali gde da rade, rekla je Begović.

„Važno je da i da se stvori prostor da se vrate oni koji su otišli akko bismo smanjili odliv mozgova i građni živeli u boljem ekonomskom okruženju“, dodala je Begović.
Jasna Tanasijević, direktorka ekspertskog tima na projektu konkurentosti Svetske banke u Republičkom sekretarijatu za javne politike rekla je da je Strategija za pametne specijalizacije važna jer se merama koje će ona predvideti omogućava da se razvija privreda zasnovana na znanju i naučnom istraživanju.

„Startegija pametne specijalizacije bazira se na starom ekonomskom principu da se fokusiramo na ono u čemu smo bolji od drugih“, rekla je Tanasijević.

Neke oblasti su hrana za budućnost, informaciono- komunikacione tehnologije i intergracija sa drugim granama privrede, pametne mašine i procesi i kreativna industrija, istakla je.

Te oblasti mogu da povuku Srbiju ka stvaranju veće dodatoj vrednosti i imaju svetski značaj i potencijal, a i konkurentne su, rekla je Tanasijević za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.