U trendu

Iz Ukrajine za sedam dana otpremljeno 305.000 tona žitarica

ISTANBUL – Za sedam dana iz ukrajinskih luka otremljeno 305.458 tona žitarica putem deset komercijalnih brodova, a u okviru sporazuma o izvozu žitarica koji se sprovodi pod koordinacijom Turske s ciljem rešavanja globalne prehrambene krize.

U okviru dosad obavljene isporuke četiri broda s ukupno 170.458 tona kukuruza doplovilo je do turskih luka, dok je prvi od tih brodova, „Polarnet“, koji je krenuo 5. augusta, stigao danas do luke Derince u Kocaeliju. Na brodu je 12.000 tona kukuruza, prenosi agencija Anadolija.

Odredišta ostalih šest brodova u sklopu jednosedmične pošiljke određena su kao Italija, Kina, Irska, Velika Britanija i Liban.

Prvi brod koji je 1. avgusta isplovio iz ukrajinske luke Odesa plovi pod zastavom Sijera Leonea i prevozi 27.000 tona kukuruza za Liban.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija su 22. jula u Istanbulu potpisale sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar