U trendu

Izabran mađarski izvođač radova za izmuljavanje jezera Međuvršje

ČAČAK – Mađarska firma „Naturaqua, Environmental Protection, Planning and Services Ltd“ iz Bugimpešte izabrana je za izvođača radova za projekat izmuljavanja jezera Međuvršje u blizini Čačka.

Projekat sanacije jezera Međuvršje sprovodi se na osnovu uredbe Vlade Mađarske, odnosno u skladu sa odredbama bilateralnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj pomoći, koju je Mađarska odobrila Srbiji, navodi se u saopštenju grada Čačka i Turističke organizacije.

Agencija za promociju izvoza Republike Mađarske (HEPA) je na osnovu sprovedene procedure javne nabavke imenovala pomenutu mađarsku firmu kao nosioca aktivnosti na realizaciji projekta.

U toku pripreme podnet je Zahtev o uslovima za zaštitu prirode Ministarstvu za zaštitu životne sredine za planirane aktivnosti izabranih dobavljača, koje su u vezi sa uslugama ekologije, geologije i uzorkovanja vode i sedimenta.

Ministarstvo je na osnovu podnetog zahteva izdalo Rešenje o uslovima zaštite prirode, o kome su formalno obavešteni JP Srbijašume, Zavod za zaštitu prirode Srbije i TO Čačak.

Izvršeno je batimetrijsko snimanje korita jezera, radi procene i rasporeda sedimenta u jezeru.

Snimalo se u dva različita vremenska intervala, zbog ograničenog pristupa pojedinim delovima jezera u predzimskom periodu (usled bujne vegetacije).

Na osnovu snimanja sačinjena je mapa preseka korita jezera i rasporeda količine sedimenta.

Uz angažovanje akreditovane laboratorije na poslovima izrade fizičko-hemijskih, hemijskih i bioloških analiza vode i sedimenta jezera, izvršena je klasifikacija vode i sedimenta, u skladu sa važećom zakonskom regulativom u Republici Srbiji.

Sačinjen je izveštaj o izvršenoj laboratorijskoj analizi vode i sedimenta jezera Međuvršje.

Izrada dela projekta koji se odnosi na energetiku (HE Međuvršje) i hidrologiju (zaštita od poplava) je u završnoj fazi.

Zbog toga su zatraženi dodatni podaci od Hidrometeorološkog zavoda Srbije, u vezi sa meteorološkim parametrima jezera Međuvršje, kao i okolnim meteorološkim stanicama (Valjevo, Požega, Zlatibor).

Napravljen je opis lokacije, odnosno činilaca životne sredine, koji mogu biti izloženi uticaju, odnosno opis mogućih značajnih štetnih uticaja projekta sanacije jezera na životnu sredinu.

Grad Čačak i TO Čačak stiču da je dosadašnja realizacija projekta imala punu podršku i kooperativnost Vlade Srbije, resornih ministarstava i preduzeća, zahvaljujući kojoj su značajno ubrzani pojedini procesi u radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.