U trendu

Izjednaciti pravna lica i domacinstva u proizvodnji energije

BEOGRAD – Tematska radionica u okviru aktivnosti USAID projekta „Bolja energija“, namenjena privrednim društvima koja su zainteresovana za proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana, održana je danas u Privrednoj komori Beograda.

Učesnicima radionice „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi“ predstavljen je pravni okvir za kupce/proizvođače u Srbiji, zatim informacije kako se postaje kupac/proizvođač, kao i ekonomsko – finansijska analiza izgradnje solarne elektrane i mogućnosti za finansiranje takvih projekata, barijere i rizici za investitore.

Direktor projekta „Bolja energija“ Daniel Berg je za Tanjug rekao da rekao da je ovaj petogodišnji projekat finansiran od strane USAID-a sa ciljem da na lokalnom nivou podrži energetsku efikasnost.

Projekat je fokusiran na to da promeni način na koji ljudi razmišljaju o energiji i uštedi energije.

„Želimo da tu poruku prenesemo i poslovnim subjektima kao što to činimo danas, ali i svima, kako bi mogli da primenjuju nove tehnologije i bili energetski bezbedniji, ali i uštedeli“, rekao je Berg.

On je naglasio da Srbija prolazi kroz ozbiljnu eneregetsku tranziciju, kao i da to nije jednostavan proces, koji zahteva i mnogo novca i ulaganja.

„Ono što želimo da uradimo je da ljude informišemo kako kada i gde mogu da investiraju i kako mogu da poboljšaju status energetske efikasnosti. Računali smo da pojedinačna domaćinstva mogu da ustede 50 – 60 odsto energije, to je jako puno kada bi govorili o uštedi na nivou cele zemlje“, ističe Berg.

Konsultant za regulatorni okvir na projektu Bolja Energija Slobodan Ružić je Tanjugu rekao da se tokom proteklih pet radionica jedan pravni problem posebno istakao. Precizirao je da bi regulativu trebalo promeniti u pravcu da postoji obaveza snabdevača da preuzima energiju proizvedenu kod prozjumera – pravnih lica, kao što to čini za domaćinstva koja proizvode električnu energiju.

„Da snabdevač, kao i za slučaj domaćinstva, ima obavezu da potpiše taj ugovor pod poznatim uslovima, sa kupcem/proizvođačem pravnim licem. To bi otklonilo jedan veliki rizik koji su i banke prepoznale i zbog koga oklevaju da ponude bolje uslove finansiranja ovakvih projekata“, rekao je Ružić.

Projekat „Bolja energija“ zajednički realizuju Ćemonics International kao implementacioni partner USAID i Privredna komora Srbije.

Današnja, peta po redu, radionica za poslovnu zajednicu je održana u okviru tematske sednice Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.