U trendu

Izvođac kupalisnog kompleksa kreditira investitora

PIROT – Grad Pirot uspeo je da, verovatno po prvi put u Srbiji, nađe investitora koji je spreman da, praktično, kreditira Gradsku upravu koja gradi veliki otvoreni kupališni kompleks vredan četiri milona evra, što je mogućnost koju pruža Zakon o javnim nabavkama,

Inače, u poslednjih par meseci Grad Pirot je potpisao ugovore za investicije vredne preko 26 miliona evra, sve iz donacija, što je iznos petostrukog budžeta za kapitalne investicije Grada Pirota.

Kako je za Tanjug kazao gradonačelnik Vladan Vasić, specifičnost izgradnje otvorenog kupališnog kompleksa je u tome što je rok za izgradnju dve godine, a plaćanje izvođaču će se vršiti tri godine, što praktično znači da izvođač kreditira investitora.

„Kada smo pravili finansijsku konstrukciju za otvoreni bazen, nismo mogli da računamo na sredstva iz republičkog budžeta ili EU, pa smo hteli da iskoristimo mogućnost koju pruža Zakon o javnim nabavkama, a to je dvogodišnje izvođenje radova, a trogodišnje finansiranje, u ovom slučaju. Na svu sreću našli smo investitora na javnoj nabavci. Dolazimo u situaciju da izvođač radova kreditira Gradsku upravu jer će radovi biti završeni znatno ranije nego što će trajati plaćanje. Mi ćemo taj kredit izvođaču praktično otplaćivati i iz prihoda koji će se ostvarivati radom ovog kompleksa koji će biti završen avgusta“ kazao je Vasić za Tanjug.

Otvoreni kupališni kompleks se prostire na 20. 000 kvadratnih metara, a gradonačelnik ističe da je zadovoljan dinamikom radova, da se radi se na celom gradilištu i da nema kvadratana da nije rađeno nešto.

“ Imali smo kišni period koji je uticao na radove, rok je 1. avgust i nadam se da će Piroćanci dobiti kupališni kompleks do tada, najkasnije sredinom avgusta“ , kaže on .

Vasić podseća da je Grad Pirot je u proteklih par meseci potpisao ugovore o investicijama vrednim preko 26 miliona evra. Reč je o sredstvima iz donacije, iz republičkog budžeta i sredstvima EU, a kada se uračuna i izgradnja otvorenog bazena, trenutno se praktično u Pirotu realizuju ili ubrzo počinje realizacija investicija vrednih preko 30 miliona evra.

„Potpisali smo važne ugovore koji su obezbedili da Pirot i Piroćanci dobiju ogromne donacije. Potpisali smo ugovor za rekonstrukciju Doma vojske, posao vredan tri miliona evra. To će se finansirati iz republičkog budžeta. Potpisali smo ugovor vredan 16.5 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda što je veliki ekološki iskorak. Pre par dana smo potpisali ugovor 7.5 miliona evra koji je donacija EBRD i Francuske agencije za razvoj za dalje osavremenjavanje naše regionalne deponije. Sve je to donacija za naš grad“, navodi Vasić.

Čitav budžet Grada je 17 miliiona evra, a budžet za kapitalne investicije je oko 4.5 do 5 miliona evra, dodaje Vasić i ističe koliki je značaj ovih donacija.

„Samo za par dana doneli smo petostruki godišnji budžet za kapitalne investicije u Pirot“, objašnjava on i ističe ogromnu zahvalnost Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu kulture, EBRD, Francuskoj banci za razvoj, KFW banci i svim institucijama na tome, što, kako kaže, toliko novca iz EU dolazi kao poklon građanima Pirota.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar