U trendu

Izvršena 10-milionita transakcija u Sistemu instant plaćanja

BEOGRAD – U Sistemu za instant plaćanja Narodne banke Srbije danas je izvršena deset milionita transakcija.

Kako se precizira u saopštenju NBS, transakcija je realizovana u 10 časova, 45 minuta, i 55 sekundi.

Za 15 meseci, otkako je počeo sa radom Sistem za instant plaćanja, vrednost realizovanih transaksija dostigla je 123,7 milijardi dinara.

Broj realizovanih transakcija u poslednjem kvartalu 2019. godine znatno je povećan u odnosu na prva tri kvartala iste godine.

Rast broja i vrednosti transakcija naročito je uočljiv u decembru 2019. godine i januaru 2020. godine, kada je ukupan broj realizovanih plaćanja prelazio 1.500.000 transakcija mesečno, što pokazuje da građani i privreda sve više prepoznaju prednosti ovog sistema, ističu iz NBS.

Takođe ukazuju na to da je mesec sa najvećim brojem plaćanja od početka rada sistema bio januar 2020. godine, sa rekordnih 1.536.783 plaćanja, iako je za ovaj period karakterističan manji broj plaćanja u odnosu na druge mesece u godini.

Instant plaćanja se trenutno mogu izvršiti putem elektronskog i mobilnog bankarstva, kao i podnošenjem platnih naloga na šalterima pružalaca platnih usluga.

NBS u saradnji sa bankama sprovodi finalnu fazu implementacije instant plaćanja na prodajnim mestima (trenutno se sprovodi pilot produkcija) i očekuje se da će, kada banke u narednom periodu ovaj servis ponude svim svojim korisnicima, trend rasta broja plaćanja iniciranih putem Sistema za instant plaćanja biti dodatno intenziviran.

Navedena statistika i analiza rada ukazuju da će Sistem za instant plaćanja dodatno doprineti razvoju tržišta bezogotovinskih plaćanja u zemlji, navodi se u saopštenju.

Iz NBS podsećaju da su, u cilju stvaranja uslova za primenu inovativnih servisa u oblasti platnih usluga, uspostavili Sistem za instant plaćanja koji omogućava gotovo trenutni prenos novca, bilo gde i bilo kad. Ovaj sistem omogućava građanima i privredi da svoja plaćanja izvršavaju 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

Jedna od glavnih prednosti instant plaćanja u odnosu na druge bezgotovinske platne instrumente (npr. platne kartice) jeste to što su primaocu sredstva raspoloživa u roku od svega nekoliko sekundi od iniciranja transakcije. Korišćenjem platnih instrumenata za instant plaćanja moguće je izvršiti plaćanje prema svim fizičkim i pravnim licima sa računom u bilo kojoj banci na teritoriji Srbije, kao i prema državnim organima.

(Tanjug)