Izvršni direktor MMF u Vašingtonu pohvalio rad Vlade Srbije

Izvršni direktor Medjunarodnog Monetarnog fonda (MMF) Tao Zang pohvalio je u Vašingtonu vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

On je, na sastanku sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujović, kazao da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške Vladi Srbije.

„MMF će nastaviti da podržava Srbiju u budućim koracima u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i srednjoročnom potencijalnom rastu koji podržava Program“, istakao je Zang,

On je dodao da je saradnja Vlade Srbije i MMF-a uspešna na svim poljima, a da isto očekuje i u periodu koji dolazi, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka, održanog u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovodjenju mera koje su dogovorene aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa MMF.

Tabaković je istakla da Srbija može da posluži kao dobar primer zemlje u kojoj je zabeleženo smanjenje i unutrašnje i spoljne neravnoteže uz ubrzanje rasta na 2,8 odsto 2016, „dok se ove i narednih godina očekuje njegovo dalje ubrzanje“.

„U prethodne tri godine inflacija se kretala na nivou od oko dva odsto, inflaciona očekivanja su tokom tog perioda dobro usidrena“, rekla je guverner NBS, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla i da je „deficit tekućeg računa dodatno snižen u 2016 na 4,0 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) zahvaljujući snažnom izvozu roba i usluga iz Srbije i bio je u potpunosti pokriven prilivom po osnovu stranih direktnih investicija koje su dostigle 5,5 odsto BDP“, po čemu se Srbija „izdvojila u regionu“.

Guverner NBS je dodala da je od velike važnosti vraćanje poverenja u lokalnu valutu i da je „dinarska štednja tri puta veća u odnosu na 2012. godinu“.

Ona je podsetila da je agencija Moodys priznala rezultate koje je Srbija ostvarila upravo na planu smanjenja neravnoteža i jačanja ekonomije zbog čega su u martu ove godine povećali rejting.

Vujović je izrazio uveravanje da će i u ovoj, poslednjoj godini Aranžmana iz predostrožnosti, Vlada nastaviti sa realizacijom zadataka i osnaživanjem domaćih finansija.

On je naglasio potrebu uvažavanja realnih okolnosti u planiranju i sprovodjenju strukturnih reformi, istakavši da je važno da reforme budu sprovedene u celini i na najbolji način u odnosu na efekte koje imaju na privredni rast, zaposlenost i budžet.

„Ponosan sam na rezultate u smanjenju deficita opšte države koje smo ostvarili u prošloj godini a u ovoj godini nastavljamo podjednako uspešno da prebacujemo ciljeve postavljene u budžetu“, istakao je Vujović.

Dodao je i da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od skoro pola milijarde evra u prva četiri meseca „jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.