U trendu

Japanska kripto berza Likvid nova žrtva hakera

LONDON – Japanska berza kriptovaluta Likvid izvestila je danas da je postala najnovija meta hakerskog napada u kojem su joj ukradena sredstva u vrednosti od oko 94 miliona dolara.

„Sa žaljenjem izveštavamo da su ‘vrući’ novčanici #LikuidGlobal kompromitovani, sredstva premeštamo u ‘hladne’ novčanike“, objavila je kompanija na Tviteru i dodala da su depoziti i podizanje sredstava obustavljeni, prenosi Rojters.

Iz Livida su kasnije poručili da prate kretanje i slanje ukradenih tokena u saradnji sa drugim berzama radi zamrzavanja i povraćaja sredstava.

„Vrući“ digitalni novčanici su dostupni onlajn i osmišljeni su tako da korisnicima omoguće lakši pristup kriptovalutama, dok su „hladni“ novčanici oflajn i teže im je pristupi, zbog čega su obično bezbedniji.

Londonska firma za analizu blokčejna, Elliptik, saopštila je da se na digitalnim adresama, koje je Likvid identifikovao da pripadaju lopovima, ukupno nalazi preko 94 miliona dolara, uključujući 45 miliona dolara u tokenima povezanim sa Etereum blokčejnom.

Haker ili više njih konvertuju te tokene u kriptovalutu eter putem tzv. decentralizovane direktne razmene na mreži, naveli su iz Elliptika, dodajući da pomažu Likvidu u praćenju ukradenih sredstava.

Pre samo nedelju dana, kripto platforma Poli Netvork bila je glavna medijska vest zbog krađe kriptovaluta vredne 610 miliona dolara, jedne od najvećih ikada, ali je par dana nakon pljačke ova kompanija saopštila da joj je etični haker vratio gotovo sav plen.

Likvid, osnovan 2014. godine, prema podacima te kompanije, opslužuje milione klijenata širom sveta i radi u više od 100 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.