U trendu

Jelen: Ruskim zvaničnicima nije mesto na sastanku G-20

DŽAKARTA – Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je danas da „rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine izaziva negativne posledice širom sveta“ i da ruskim zvaničnicima nije mesto na ovonedeljnom sastanku Grupe 20 industrijski najrazvijenijih ekonomija.

U obraćanju na konferenciji za novinare, na marginama sastanka finansijskih zvaničnika G20 u Indoneziji, Jelen je rekla da međunarodna zajednica treba jasno da pozove na odgovornost Rusiju zbog rata i njegovog dramatičnog uticaja na cene energenata i rastuću zabrinutost zbog prehrambene krize, prenosi Rojters.

Jelen je izbegla pitanje da li će napustiti sastanak kada ruski zvaničnici budu govorili, kao što su ona i drugi zapadni lideri uradili tokom poslednjeg takvog sastanka u Vašingtonu u aprilu, ali je naglasila da će „najoštrije“ osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

„Mislim da sam jasno stavila do znanja da ne može biti normalna stvar učešće Rusije na ovim sastancima“, rekla je američka zvaničnica i dodala da se raduje što će na sastancima poželeti dobrodošlicu ukrajinskom ministru finansija.

Jelen je saopštila da će nastaviti snažno da se zalaže za ograničenje cene ruske nafte, za koje je navela da će pomočhi u snižavanju cena energenata i održavanju globalnih tokova nafte, i dodala da se nada da će Kina i Indija uvideti da je u njihovom interesu da u tome učestvuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar