U trendu

Jubilarni 10. Sajam pirotske peglane kobasice 28. i 29. januara u Pirotu

PIROT – Jubilarni 10. Sajam pirotske peglane kobasice održaće se 28. i 29. januara u Pirotu, a svi posetioci ove manifestacije imaće priliku da uživaju u ovom autentičnom specijalitetu koji se pravi isključivo od kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa i potiče, kako se pretpostavlja, još iz doba Turaka.

Na manifestaciji će se predstaviti i veliki broj destilerija i vinarija iz čitavog regiona, kao i mlekare i drugi proizvođači sira i kačkavalja, ali i izlagači pirotskih suvenira i proizvoda domaće radinosti.

Gosti će moći da degustiraju i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja: čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl.

Na sajmu pored izlagačkog organizovan je i takmičarski deo manifestacije koji se odnosi na proizvod peglana kobasice, prenosi sajt Poljosfera.

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima, a pretpostavlja se da potiče još iz doba Turaka.

Za spravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno „posne“ vrste mesa, a za mnoge je najbolje magareće meso.

Kako se navodi, nikako se ne koristi svinjsko meso iz dva razloga: prvi – jer se lako i brzo kvari, a drugi je vezan za poreklo iz turskog doba, odnosno pogodovanje za ishranu muslimana.

Meso se odvaja od svih žila, masnoća, loja i drugih neželjenih primesa, melje se i umešava sa začinima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar