U trendu

Jutarnji: Hrvatska kupila 4,0 mln litara ulja po visokoj ceni

ZAGREB – Hrvatska direkcija za robne rezerve kupila je, zbog ratnih zbivanja u Ukrajini i sve više izbeglica, čak četiri miliona litara jestivog suncokretovog ulja za koje će poreski obveznici izdvojiti 63 miliona kuna (8,36 miliona evra) s PDV-om, piše Jutarnji list.

Srećni dobitnik ovog vrednog posla je Fabrika ulja Čepin, koja je izabrana u ubrzanom postupku javne nabavke, a čini se da je, uprkos izuzetno velikoj količini robe, uspela da isposluje od države vrlo dobru cenu, praktično tržišnu, navodi Jutarnji.

Država je, dodaje se dalje, sudeći po podacima iz tenderske dokumentacije, litru suncokretovog ulja platila nešto manje od 16 kuna (2,12 evra), što je za samo dve kune manje od maloprodajne cene, a znatno više od cene po kojoj se litra ulja može kupiti na akciji u nekim prodavnicama.

Jutarnji napominje da iz odgovora Ministarstva privrede redakcija nije uspela da sazna kako je i zašto cena po litri tako visoka, uz opasku da se iz dokumentacije vidi da je ceo tender odrađen u vrlo kratkom roku, što se objašnjava činjenicom da je hitna nabavka bila potrebna na osnovu odluke vlade iz februara ove godine kada je dogovorena vanredna nabavka strateških robnih zaliha, pored ostalog i suncokretovog ulja.

Bilo kako bilo, ponuda Fabrike ulja Čepin bila je jedina koja je pristigla na javni poziv, pa razloga za njeno odbijanje nije bilo zbog čega je na kraju i prihvaćena, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar