U trendu

Jutarnji: Srpski biznismen misteriozni kupac deonica Kraša?

BEOGRAD/ZAGREB – Direktor hrvatske kompanije Kraš u Beogradu, Živko Kapetanović, nije potvrdio ali ni demantovao pisanje Jutarnjeg lista da je srpski biznismen NEBOJŠA Šaranović kupac Krašovih deonica, zbog koga su cene akcija te kompanije uzletele u nebo.

Kapetanović je u izjavi za portal B92 rekao da nema komentar i da nije ovlašćen da daje takve informacije.

Podsećanja radi, Jutarnji list je objavio da je Nebojša Šaranović, u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star Limited (u regionu poznata po Jaffa biskvitima), kupac velikog broja deonica kompanije Kraš, KOJI JE skriven iza kastodi računa Rajfajzen banke Austrija na kojem se sada nalazi šest odsto udela u fabrici.

Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto, što znači da je prema zakonu obavezno objaviti ko stoji iza računa, prenosi portal “Novac.hr”.

Taj portal podseća i da su 2010. godine srpski mediji pisali kako je Kraš hteo da kupi fabriku slatkiša „Jafa Crvenka“ i da ih je Šaranović tad odbio.

Međutim, Kraš nikad nije poslao zvaničnu ponudu, a Šaranović je tada poručio da planira da širi svoju fabriku.

Šaranović je, kako prenose hrvatski mediji, poznat kao „kralj papira“ jer poseduje i tri fabrike papirnih proizvoda.

Kupovinom „Baninija“ 2017. godine je, međutim, jasno stavio do znanja da svoje poslovanje šri i na konditorsku industriju, zaključuje taj portal.

Inače, deonica Kraša je u utorak bila najlikvidnija na Zagrebačkoj berzi, s prometom od 13,6 miliona kuna (1,83 miliona evra).

Ipak, to je znatno manje nego dan ranije kada je istrgovana za 38 miliona kuna (5,13 miliona evra), piše Poslovni dnevnik. List dodaje da joj je u utorak cena pala za šest posto, na 705 kuna (95,2 evra), prekinuvši tako četvorodnevni pozitivan niz tokom kojeg je dotakla i 890 kuna (120,16 evra), najviši nivo od 2007. godine.

„Ta deonica je u fokusu ulagača, nakon što je Mesna industrija braća Pivac početkom prošle nedelje najavila ponudu za preuzimanje, a mediji nagadaju ko bi mogao biti ‘kupac iz senke’ koji je na kastodi računu u Rajfajzen banci, po poslednjim službenim podacima Centyralnog klirinško depozitarnog društva, povećao svoj udeo na 3,06 posto i četvrti je na listi najvećih deoničara Kraša“, navodi Poslovni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.