U trendu

Kakav je ekonomski značaj Katalonije za Španiju?

Katalonija, u kojoj su stranke koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine od Španije osvojile apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini, spada u jedan od najvažnijih ekonomskih regiona te zemlje, sa udelom od 25 odsto u izvozu i od gotovo 20 odsto u španskom bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP).

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi od ukupno 47 miliona žitelja Španije, što je čini drugim najvećim regionom iza Andaluzije na jugu sa 8,4 miliona stanovnika. Gotovo 73 odsto žitelja Katalonije govoriti katalonski, a oko 15 procenata populacije su stranci.

Ova španska pokrajina je prošle godine učestvovala sa 19 odsto u bruto BDP-u Španije, u vrednosti od skoro 200 milijardi evra, zahvaljujući čemu je postala najbogatiji region u Španiji, prenosi agencija Frans pres.

Od izbijanja ekonomske krize 2008. godine, BDP Katalonije po stanovniku je znatno pao, ali je i dalje iznad nacionalnog proseka sa iznosom nešto ispod 27.000 evra u prošloj godini, prema podacima španskog instituta za statistiku.

Oko 586.000 kompanija ima sedište u Kataloniji, među kojima su najbrojnija mala i srednja preduzeća.

Ta pokrajina je, takođe, dom za skoro 2.150 većih kompanija sa više od 200 zaposlenih svaka, kao što su modni gigant Mango i energetska kompanija Gas natural. I nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) ima fabriku u tom regionu, gde proizvodi automobile pod imenom svog brenda „seat“.

Zahvaljujući svojoj prestonici Barseloni i plažama na obalama Sredozemnog mora, Katalonija privlači daleko najviše stranih turista od bilo kog regiona u Španiji. Samo prošle godine, registrovan je dolazak preko 16,8 miliona stranaca, što je oko jedne četvrtine ukupnog broja stranih turista Španiji, navodi francuska agencija.

Kada je reč o trgovini, Katalonija je lani imala udeo od 25 odsto u ukupnom izvozu Španije, prema podacima španskog ministarstva ekonomije. Naime, od 2011. godine, Katalonija je izvezla više proizvoda u inostranstvo od ostatka Španije.

U prošloj godini, ova pokrajina je privukla 17 odsto celokupnih stranih investicija u Španiji, u vrednosti od 2,9 milijardi evra.

Katalonija je, međutim, treća najzaduženija od 17 autonomnih španskih pokrajina, pa je tako njen dug u drugom kvartalu tekuće godine bio jednak gotovo trećini njenog BDP-a, prema podacima centralne banke Španije.

Stopa nezaposlenosti u Kataloniji je u drugom tromesečju ove godine iznosila 19,1 odsto, što je izuzetno visoko, ali ispod nacionalnog proseka Španije od 22,4 odsto.

U glavnom gradu Katalonije, Barseloni, nalazi se i drugi najprometniji aerodrom u Španiji, kroz koji je prošle godine prošlo 37,6 miliona putnika, a od koga je jedino prometniji aerodrom u Madridu. Luka u Barseloni je treća najprometnija u zemlji, posle luka Algesiras i Valensije.

Kako navodi Frans pres, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, najveća secesionistička grupa „Zajedno za DA“ (Hunts pel si) osvojila je 62 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta, prenela je agencija AFP.

Obe te secesionističke partije saopštile su ranije da će unilateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, ali se tome protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava španski ustav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.