U trendu

Kećijang: Kina želi pozitivne odnose sa Vašingtonom

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas da se njegova vlada nada pozitivnim odnosima sa Vašingtonom i da nema nikakvu želju za trgovinskim ratom niti da planira devalvaciju valute kako bi pospešila izvoz.

Li je na godišnjoj konferenciji za novinare naglasio zajednički interes dve najveće svetske ekonomije i rekao da bi trebalo da se drže svojih strateških interesa.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će povećati porez na uvoz kineske robe kako bi se suprotstavio onome što naziva nepoštenom praksom Pekinga. To je dovelo do upozorenja da bi Kina mogla uzvratiti istom merom, čime bi bilo poremećeno jedno od najvećih trgovinskih partnerstava na svetu.

„Mi ne želimo da dodje do izbijanja tgovinskog rata izmedju naših zemalja. To ne bi trgovinu učinilo poštenijom“, rekao je Li i dodao da bi to oštetilo i američke kompanije.

Zvaničnici dveju zemalja razmatraju mogućnost susreta američkog i kineskog predsednika, kazao je premijer Kine.

„Kina se nada da će ovaj odnos, bez obzira na kakve prepreke naleti, nastaviti da se razvija u pravom smeru“, rekao je Li potvrdivši posvećenost Pekinga slobodnoj trgovini i promociji regionale trgovine.

Li je takodje naveo da Kina ne planira devalvaciju svoje valute kako bi pospešila izvoz i najavio da će juan biti relativno stabilan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.