U trendu

Kina novim merama podstiče potrošnju

Kina će uvesti nove mere podsticanja potrošnje proizvoda u ključnim sektorima i iskorišćavanje potencijala ruralne potrošnje, navodi se u saopštenju Državnog saveta.

Kako je objavila Kineska medijska grupa (CMG) biće pružena veća podrška rastu tzv. Internet plus turizma, kako bi se u većoj meri zadovoljila potražnja ljudi kada je reč o potrošnji, odlučeno je na sastanku Državnog saveta kojim je predsedavao kineski premijer Li Kećijang.

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da su u 2019. godini maloprodaja automobila, kućnih aparata, nameštaja, gradjevinskog materijala i ugostiteljstvo činila oko 25 odsto ukupne maloprodaje u Kini, a maloprodaja tih proizvoda u ruralnim oblastima iznosila je 14,7 odsto.

U oktobru je ukupna maloprodaja imala rast od 4,3 odsto na godišnjem nivou, beležeći pozitivan rast tri meseca zaredom.

„Mi treba da istražimo nove momente u potrošnji kako bi podstakli domaću potražnju“, rekao je Li.

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će strategija jačanja domaće potražnje imati prioritet.

Lokalne vlasti se podstiču da preduzmu mere kako bi pospešile kupovinu automobila i podigle kvote za dodelu registarskih tablica. Inače, u gradovima u Kini ne mogu svi da imaju automobile već postoje kvote u pogledu mogućnosti dobijanja tablica, kako bi se smanjilo zagadjenje i izbegle saobraćajne gužve.

U odlukama Državnog saveta se navodi da se dobavljači ugostiteljskih usluga podstiču da svoje menije i usluge učine raznovrsnijima i nadograde, ali i da podignu standard usluga.

Podizanje nivoa okružne i gradske potrošnje poslužiće kao uporište za podsticanje ruralne potrošnje. U većoj meri će se raditi na izgradnji poslovnih i trgovinskih objekata u različitim kineskim okruzima i opštinama, kao i logističkih mesta u selima, smernice su Državnog saveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.