U trendu

Kina: Proizvođačke cene oslabile, potrošačke ojačale

PEKING – Inflacija proizvođačkih cena u Kini „ohladila“ se u septembru treći mesec uzastopno usled slabljenja tražnje, što ukazuje na pojačani pritisak na drugu najveću svetsku ekonomiju zbog intenziviranja trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

S druge strane, inflacija potrošačkih cena je u septembru blago porasla u odnosu na prethodni mesec, na šta je prvenstveno uticalo poskupljenje hrane, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, prenosi agencija Rojters.

Indeks proizvođačkih cena (PPI), koji se smatra pokazateljem industrijske profitabilnosti, u septembru je porastao na 3,6 odsto na godišnjem nivou u odnosu na rast od 4,1 odsto u avgustu, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Na mesečnom nivou, PPI je zabeležio rast od 0,6 odsto sa 0,4 odsto u avgustu.

Rast kineskog fabričkog sektora je prošlog meseca zaustavljen nakon 15-mesečne ekspanzije, pri čemu su izvozne narudžbine zabeležile najveći pad u više od dve godine, pokazalo je jedno privatno istraživanje poslovanja, navodi Rojters, dodajući da i drugo istraživanje koje su sproveli zvanični organi potvrđuje dalje slabljenje proizvodne aktivnosti.

Kada je reč o kineskom indeksu potrošačkih cena (CPI), koji se uzima kao mera opšte inflacije, on je u septembru iznosio 2,5 odsto međugodišnje, što predstavlja blago ubrzanje u odnosu na nivo iz avgusta 2,3 procenta. To je i dalje lagodno ispod kineske ciljane inflacije od 3,0 posto za 2018. godinu.

Cene hrane su u posmatranom mesecu skočile za 3,6 odsto zbog ekstremnih vremenskih prilika, kao što su sezonski tajfuni, jake kiše i oluje s gradom, prema statističkim pokazateljima.

Uprkos tome, bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cene hrane i energije, iznosila je u septembru 1,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, spustivši se sa avgustovskog nivoa od 2,0 procenta.

Rast cena neprehrambenih proizvoda takođe je usporio na 2,2 odsto sa 2,5 procenata iz avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.