U trendu

Kineska monetarna politika se vratila u stanje pre pandemije

Najnovije kinesko oslobadjanje likvidnosti od oko milijardu juana  „redovna je operacija“, jer su se monetarne politike u prvoj polovini godine u osnovi vratile u normalu pre pandemije, saopštila je Narodna banka Kine.

„Kako ekonomija zemlje ostaje stabilna i pozitivna, stav obazrive monetarne politike nije se promenio“, rekao je Sun Guofeng, šef Odseka za monetarnu politiku Centralne banke, na brifingu o finansijskim rezultatima zemlje u prvoj polovini godine.

On je naveo da je od februara do aprila prošle godine Kina usvojila fleksibilniju monetarnu politiku kako bi ublažila uticaj pandemije kovida 19.

„Monetarna politika se od prošlog maja postepeno vraća u normalu. U prvoj polovini ove godine monetarna politika se u osnovi vratila u stanje pred epidemije“, rekao je Sun, objavila je Kineska medijska grupa.

Ocenio je da će u budućnosti kineska monetarna politika dati prioritet stabilnosti i usredsrediti se na domaće ekonomske situacije i kretanje cena kako bi podržala realnu ekonomiju.

„Zemlja će, takodje, obratiti pažnju na medjunarodne ekonomske i finansijske uslove da bi izvršila medjunarodnu koordinaciju makro politike, doprinoseći globalnom ekonomskom oporavku“, kazao je Sun.

Ukazao je da su u prvoj polovini godine kineski finansijski agregati održavali umeren rast i da je likvidnost bila obilna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.