U trendu

Ko će leteti iz Srbije ako Hogan leti iz „Etihada”?

Ne ko­men­ta­ri­še­mo neo­sno­va­ne gla­si­ne na tr­ži­štu.” Ovim re­či­ma iz „Eti­ha­da”, na­ci­o­nal­ne avio-kom­pa­ni­je Uje­di­nje­nih Arap­skih Emi­ra­ta, od­go­va­ra­ju na pi­ta­nje „Po­li­ti­ke” da li je tač­no da će Džejms Ho­gan, nji­hov pred­sed­nik i ge­ne­ral­ni di­rek­tor do­bi­ti ot­kaz. Ho­gan je, ina­če, i član nad­zor­nog od­bo­ra „Er Sr­bi­je” u ko­joj „Eti­had” ima 49 od­sto vla­sni­štva.

Na­i­me, ne­mač­ki po­slov­ni dnev­nik „Han­del­sblat” ob­ja­vio je 21. de­cem­bra, po­zi­va­ju­ći se na ne­ko­li­ko ne­i­me­no­va­nih iz­vo­ra, da će se „Eti­had“ za­hva­li­ti Ho­ga­nu na sa­rad­nji, pre sve­ga zbog nje­go­vih ne­u­spe­lih po­slov­nih avan­tu­ra u Evro­pi. Osim „Er Sr­bi­je”, „Eti­had” je vla­snik ne­mač­kog „Ber­li­n era” i ita­li­jan­ske „Ali­ta­li­je”. Iz na­ci­o­nal­ne avio-kom­pa­ni­je Uje­di­nje­nih Arap­skih Emi­ra­ta ove tvrd­nje ne­mač­ke štam­pe opi­su­ju kao „neo­sno­va­ne gla­si­ne”. Ali ih ne de­man­tu­ju.

Ko „ot­pu­šta” Ho­ga­na i ka­kve ve­ze de­ša­va­nja na ne­bu iz­nad Ber­li­na ima­ju sa Sr­bi­jom? Pre­ma pi­sa­nju „Da­na­sa”, već me­sec-dva u Be­o­gra­du me­đu po­zna­va­o­ci­ma avio-pre­vo­za ozbilj­no se spo­mi­nje iz­la­zna stra­te­gi­ja „Eti­ha­da” iz „Er Sr­bi­je”, ko­ja bi tre­ba­lo da bu­de ope­ra­tiv­na od 1. ja­nu­a­ra 2017. go­di­ne.

„Pre­ma tim iz­vo­ri­ma prav­ni struč­nja­ci u Abu Da­bi­ju do­bi­li su za­da­tak da pri­pre­me no­vi ugo­vor i, na­vod­no, u nje­mu će ’Eti­had’ pred­lo­ži­ti ’Er Sr­bi­ji’ dra­stič­no sma­nje­nje svog vla­snič­kog uče­šća u srp­skoj avio-kom­pa­ni­ji, ko­ja se gra­ni­či s fak­tič­kim iz­la­skom iz za­jed­nič­ke fir­me”, pi­še ovaj be­o­grad­ski list. Ove in­for­ma­ci­je ju­če u „Er Sr­bi­ji” ni­ko ni­je že­leo da ko­men­ta­ri­še.
Da je ne­bo iz­nad Evro­pe, ipak, po­sta­lo te­sno za sve igra­če na tr­ži­štu, sve­do­či i sam „Eti­had” ko­ji je pre ne­ko­li­ko da­na na­ja­vio da će sma­nji­ti broj za­po­sle­nih. „Sve kon­ku­rent­ni­ji am­bi­jent” na tr­ži­štu va­zdu­šnog sa­o­bra­ća­ja pri­si­lja­va kom­pa­ni­ju na neo­d­re­đe­ni broj ot­pu­šta­nja, pre­neo je AP.

„Eti­had” je u svom sa­op­šte­nju od pro­šle ne­de­lje opi­sao na­ja­vlje­na ot­pu­šta­nja kao „od­me­re­no sma­nje­nje bro­ja za­po­sle­nih u ne­kim po­slov­nim de­lo­vi­ma”. Port­pa­rol „Eti­ha­da” Up­deš Ka­pur od­bio je da iz­ne­se bi­lo ka­kve po­je­di­no­sti, ali je na­veo da će ot­pu­šta­nja bi­ti spro­ve­de­na na „fer, struk­tur­ni i tran­spa­ren­tan na­čin”.

Sa dru­ge stra­ne, či­ni se, „Eti­had” kao da se po­vla­či pred kon­ku­ren­ci­jom iz Ne­mač­ke. Ne­dav­no je na saj­tu „Eti­ha­da” ob­ja­vlje­no da je pot­pi­san ugo­vor o li­zin­gu iz­me­đu „Luft­han­ze” i „Ber­lin era” u ko­me „Eti­had” ima 29 od­sto vla­sni­štva. Reč je spo­ra­zu­mu po ko­me će „Ber­lin Er” svom kon­ku­ren­tu na šest go­di­na iz­naj­mi­ti 38 avi­o­na. Taj do­go­vor Ho­gan je ko­men­ta­ri­sao sle­de­ćim re­či­ma:

„Za ’Eti­had er­vejz’ je ja­sno da je ’Luft­han­za’ na­pred­na or­ga­ni­za­ci­ja, či­ji su po­gle­di slič­ni na­šim i sa ko­jom mo­že­mo sa­ra­đi­va­ti na de­lo­tvo­ran, zna­ča­jan i obo­stra­no ko­ri­stan na­čin”, iz­ja­vio je.

I dok ne­mač­ka štam­pa zbra­ja „Eti­ha­do­ve” gu­bit­ke u Evro­pi (2,5 mi­li­jar­de evra na po­slo­vi­ma u Ne­mač­koj, Sr­bi­ji i Ita­li­ji), u Be­o­gra­du, či­ni se to ni­ko­ga ne bri­ne. U Mi­ni­star­stvu gra­đe­vi­nar­stva, sa­o­bra­ća­ja i in­fra­struk­tu­re ju­če ni­su od­go­vo­ri­li na pi­ta­nje „Po­li­ti­ke” ima li Sr­bi­ja plan „Be” u slu­ča­ju da „Eti­had” za­i­sta spre­ma iz­la­znu stra­te­gi­ju sa na­šeg tr­ži­šta.

Su­de­ći pre­ma fi­nan­sij­skim iz­ve­šta­ji­ma, „Er Sr­bi­ja” ima ne­to do­bit od 1,2 mi­li­o­na di­na­ra. Me­đu­tim, u istim iz­ve­šta­ji­ma mo­že da se vi­di i da je kom­pa­ni­ja u po­zi­tiv­nu po­slov­nu zo­nu do­le­te­la uz po­moć sub­ven­ci­ja od 29 mi­li­o­na di­na­ra. To je, iz­me­đu osta­log, i de­fi­ni­sa­no okvir­nim ugo­vo­rom dr­ža­ve Sr­bi­je sa „Eti­ha­dom”. Ugo­vor zah­te­va „obez­be­đi­va­nje fi­nan­sij­ske dr­žav­ne po­mo­ći i in­ve­sti­ci­ja od stra­ne Re­pu­bli­ke Sr­bi­je i Eti­ha­da u ci­lju po­sti­za­nja krat­ko­roč­ne i du­go­roč­ne fi­nan­sij­ske sta­bil­no­sti Dru­štva”.

Ka­da je o na­šim oba­ve­za­ma reč, u na­po­me­na­ma uz fi­nan­sij­ski iz­ve­štaj ja­sno se vi­di da da­va­nja uklju­ču­ju kom­bi­na­ci­ju ka­pi­ta­la, zaj­mo­va i dru­gih ob­li­ka fi­nan­si­ra­nja shod­no za­jed­nič­koj od­lu­ci. S tim, što Sr­bi­ja na se­be pre­u­zi­ma sve na­sle­đe­ne oba­ve­ze na­sta­le pre 31. de­cem­bra 2013. go­di­ne. To­kom 2015. pri­ho­di od sub­ven­ci­ja iz­no­si­li su 29 mi­li­o­na di­na­ra, a pret­hod­ne go­di­ne za te na­me­ne iz­dvo­je­no je 26 mi­li­o­na di­na­ra.

Ta­ko­đe, Er Sr­bi­ja ima po­vo­ljan tret­man i ka­da je reč o ko­ri­šće­nju uslu­ga aero­dro­ma „Ni­ko­la Te­sla”.

U „Er Sr­bi­ji” je 2014. go­di­ne ra­di­lo 483 lju­di, a u me­đu­vre­me­nu je još 38 do­bi­lo po­sao u ovoj fir­mi. Da li se sa­da spre­ma li­sta za ot­ka­ze – ni­smo do­bi­li zva­ni­čan od­go­vor. Ne­zva­nič­no, rad­ni­ci­ma je re­če­no da će na obu­ku ko­ja po­či­nje u ja­nu­a­ru ići sa­mo oni či­ja su rad­na me­sta si­gur­na.

(Anica Telesković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.