U trendu

Kojčić: Mere preduzete, ali najbolja opcija da naftovod radi

BEOGRAD – Srbija je, u očekivanju potvrde da snabdevanje naftom neće biti ugroženo sankcijama EU i prekidom isporuka preko Jadranskog naftovoda (JANAF), povećala zalihe sirove nafte i derivata, a preduzete su i druge mere kako srpsko tržište ne bi bilo ugroženo, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić.

„Povećali smo zalihe sirove nafte i derivata. Čekamo da dobijemo potvrdu da će Jadranski naftovod nastaviti da funkcioniše normalno, što je najbolja opcija. A isto tako preduzeli smo mere kako snabdevanje srpskog tržišta derivatima ne bi bilo ugroženo“, rekao je on.

U ministarstvu razmatraju sve mogućnosti u slučaju da dođe do prekida isporuka sirove nafte Jadranskim naftovodom do NIS Rafinerije nafte u Pančevu.

„Usled najavljenog prekida isporuke, razmatraju se sve mogućosti, kako pravne tako i logističke. Prevashodno da se nastavi saradnja sa Jadranskim naftovodom i da se nastavi isporuka sirove nafte Rafineriji nafte u Pančevu“, rekao je on.

Dodao je da se razrađuju i sva moguća scenarija, rešenja i varijante, ukoliko bi došlo do prekida isporuke tim naftovodom.

„Uzeli smo u obzir sve luke u bližem i širem regionu, prevashodno morske – Bar, Ploče, Zadar, Omišalj i Rijeku na Jadranskom moru, kao i Solun, Burgas i Konstancu. Bitno je da se dopreme sirova nafta i derivati morskim putem, a zatim se razrađuju opcije transporta od tih luka do naših skladišta“, objasnio je Kojčić.

U daljoj dopremi od luka razmatraju se mogućnosti rečnog i železničkog transporta, kao transporta cevovodima i drumom.

„To je sve uzeto u obzir kako bi spremno dočekali u slučaju da dođe do prekida isporuke“, rekao je on Tanjugu.

Dodaje da se ministarstvo pobrinulo da sigurnost snabdevanja ne bude ugrožena, te da se obezbede dovoljne količine derivata za naše tržište.

„Treba sačekati da dobijemo zvanična tumačenja od EU tog ‘četvrtog paketa’ sankcija“, rekao je Kojčić.

Vlada je uvela ograničenja za maloprodajne cene nekih derivata i smanjila akcize.

Kojčić kaže da su to mere koje su učinjene da bi se obezbedila sigurnost snabdevanja i zaštitio domaći potrošač.

„Tu je i odluka da se cena evro dizela za potrebe poljoprivrednih proizvođača ograniči na 179 dinara po litri, da bi se oni zaštili. A izmenom uredbe dozvoljeno je točenje dizela u kante od 60 litara za poljoprivredu“, rekao je on.

Dodao je da se u ministarstvu na dnevnom nivou prati kretanje cena sirove nafte i derivata na berzi, a ona upravlja sa cenama energenata.

Jadranski naftovod saopštio je da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da ako ne dođe do promena taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine, pa sve dok sankcije budu na snazi.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.