U trendu

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila dva preduzeća

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije je večeras saopštila da je izrekla kaznu beogradskim preduzećima „Bora Kečić  –  Specijalni transporti“ i „Lardž transport“ (Large) jer je utvrdila da su se dogovarala o pojedinačnom učešću u postupku javne nabavke koji su raspisale „Elektromreže Srbije“.

Zaključenjem tog restriktivnog sporazuma, značajno su ograničili i narušili konkurenciju, pa im je, kako se navodi u saopštenju, izrečena novčana kazna koju su dužni da u budžet Republike Srbije uplate u roku od tri meseca.

Preduzeće „Bora Kečić  –  Specijalni transporti“ treba da plati kaznu od 9,79 miliona dinara, a „Lardž transport“ 1,04 miliona dinara.

U postupku koji je vodila po službenoj dužnosti, Komisija je utvrdila da su se ta dva preduzeća dogovorila o ponudjenoj ceni i kako će se ponašati tokom postupka javne nabavke u zavisnosti od ponuda drugih ponudjača.

Kako je obrazložila Komisija, cilj „nameštene ponude“ bio je da se eliminiše „rizik“ eventualno povoljnije ponude, te da se obezbedi da kao najbolji ponudjači budu izabrana preduzeća „Bora Kečić“i „Lardž transport“ i da tako ostvare dobit koja bi bila viša od one koju bi ostvarila u uslovima slobodne i fer konkurencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.