U trendu

Kompanija Vibak otvorila fabriku u Jagodini

Italijanska kompanija Vibak otvorila je danas u Jagodini fabriku za proizvodnju selotejp traka za industrijsko pakovanje u koju je investirano 75 miliona evra, a zapošljavaće više od 300 radnika.

Fabrika na površini od 120.000 kvadratnih metara, ima proizvodnu halu površine od oko 70.000 kvadrata, a tu investiciju Vlada Srbije pomogla je sa osam miliona evra za zapošljavanje radnika.

Otvaranju fabrike prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da Vlada ima novac za investicije i za otvaranje novh radnih mesta, kako bi se proizvodila roba koja može da se proda ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu.

„Kada ovi radnici proizvedu 24.000 traka u jednoj smeni to je rezultat i nije vam žao da date novac“, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija više neće ići u recesiju, već će biti na putu dinamičnog rasta i da će svake godine stopa rasta biti sve viša.

„Srbija je izašla iz recesije u teškoj godini za nas, jer smo krenuli sa merama fiskalne konsolidacije. Ne dešava se često da u vreme mera fiskalne konsolidacije zemlja izađe iz recesije, a mi smo uspeli“, rekao je Vučić.

Njegova je procena da će ove godine privreda Srbije imati rast između 0,8 i jedan odsto.

Kamen temeljac za fabriku Vibaka u Jagodini postavio je pre nepune dve godine tadašnji premijer a sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je takođe prisustvovao otvaranju.

„Srećan sam što se pokazalo u politici u Srbiji da postavljanje kamena temeljca nije samo jedna filozofska kategorija koja služi da se prevare birači pred izbore. Ovim se potvrdilo da mi nismo pričali prazne priče već da smo uradili ono što se od nas očekuje“, rekao je Dačić.

Ambasador Italije Đuzepe Manco je pozdravljajući goste na srpskom jeziku rekao „Dobrodošli u malu Italiju u Srbiji“, istakavši da u Jagodini rade četiri italijanske fabrike, a u Srbiji oko 600 firmi iz Italije.

Manco je rekao da se nada da će prva pregovaračka poglavlja sa EU Srbija otvoriti do kraja godine i da budućnost evropske Srbije počinje i zahvaljujući podršci koju Italija pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Izvršni direktor kompanije Vibak Balkani Patricio Masini je rekao da u fabrici u Jagodini trenutno radi oko 100 radnika, da će ih do kraja sledeće godine biti oko 200, a za dve godine više od 300.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.