U trendu

Konrad: Nemacka ce nastaviti da ulaze ako se SRB uskladi sEU

PANČEVO – Ambasadorka Nemačke Anke Konrad rekla je da su nemačke investicije u Srbiju prešle četiri milijarde evra i dodala da je moguće i više ulagati ako Srbija uskladi svoje politike sa EU i napreduje ka Uniji.

Govoreći u ZF fabrici koja je u izgradnji, a koju je obišla sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Konrad je naglasila da su obnovljivi izvori energije sastavni deo budućih investicija nemačke privrede.

„Ako Srbija može da ponudi dovoljno OIE biće više ovakvih kompanija poput ZF i njihovih investicija“, rekla je ona.

Ocenila je da je razvoj ZF u Srbiji vrlo uspešna priča, značajna za ekonomske odnose Nemačke i Srbije, ne samo zbog radnih mesta.

Navela je da nemačke investicije u Srbiji menjaju ekonomske i socijalne standarde, i spomenula dualno obrazovanje. Govoreći o ZF Konrad je podsetila da je ta kompanija globalno nedavno proizvela dvomilioniti elektroagregat za vozila, te dodala da je ZF deo nemačko-srpskih odnosa, i navela da investicije zahteva kvalitetan kadar i stabilnu energetiku.

ZF u Pančevu gradi fabriku koja će biti prva zelena, uz korišće digitalizacije, OIE, i bez emisije, vrednost investicije je 238 miliona evra, a polovinom 2023. trebalo bi da proradi sa 600 radnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.