U trendu

Kopač: BiH ne poštuje pravila organizacije čiji je član

BEČ – Najveća sankcija za Bosnu i Hercegovinu (BiH) jeste upravo to što se dokazuje da ona ne može da poštuje pravila međunarodne organizacije u koju se učlanila, a želi u EU, izjavio je danas Janez Kopač, direktor Sekretarijata energetske zajednice EU i zemalja jugoistočne Evrope.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kopač se osvrnuo na to što Federacija BiH nastavlja sa izgradnjom Bloka 7 termoelektrane u Tuzli uprkos protivljenju Energetske zajednice čija je i sama članica.

„To svakako dokazuje da u BiH još nema te zrelosti. Građani Bosne i Hercegovine moraju da razumeju da ih niko spolja neće pritiskati ili kažnjavati ako se ne promene, nego se promene moraju dogođati iznutra, u samoj zemlji“, ukazao je Kopač.

Iz Elektroprivrede BiH 21. oktobra je saopšteno da je zemljište na kojem će se graditi Blok 7 termoelektrane Tuzla skoro u potpunosti spremno za predaju kineskom investitoru.

Blok 7 će biti finansiran kreditom od 641 miliona evra koji je obezbedila kineska uvozno-izvozna banka Eksim. Garanciju za kredit, uprkos protivljenju Energetske zajednice, prošle godine je dao Predstavnički dom parlamenta Federacije BiH .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar